Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2006; 60(5): 197-198.

Zpráva o činnosti výboru České gastroenterologické společnosti za funkční období 2003-2006

Petr Dítě Orcid.org  1,2

+ Pracoviště

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

jak jistě víte, v tomto kalendářním roce končí volební období stávajícího výboru České gastroenterologické společnosti. Nastal tak čas skládání účtů za výsledky činnosti. Ve stávající funkčním období pracoval výbor České gastroenterologické společnosti J. E. Purkyně ve složení: předseda - prof. MUDr. P. Dítě, DrSc., 1. místopředseda - doc. MUDr. M. Zavoral, Ph.D., místopředsedové - prof. MUDr. M. Ryska, CSc., a doc. MUDr. J. Špičák, CSc., sekretář - doc. MUDr. R. Keil, pokladník - doc. MUDr. J. Kotrlík, CSc., členové výboru - prof. MUDr. J. Bureš, CSc., MUDr. J. Černoch, CSc., prof. MUDr. A. Hep, CSc., MUDr. I. Líbalová, doc. MUDr. M. Lukáš, CSc., prim. MUDr. K. Lukáš, CSc., doc. MUDr. Z. Zádorová, Ph.D.

Revizní komisi vedl prim. MUDr. J. Doseděl a jejími členy byli doc. MUDr. M. Kment, CSc., a prof. MUDr. V. Mandys, DrSc.

Po celé funkční období se výbor snažil pracovat podle předem schváleného obsahového programu s určením prioritních oblastí, které výbor považoval za stěžejní. O výsledcích své činnosti podával výbor průběžně zprávy formou Zpravodaje České gastroenterologické společnosti vydávaného 1krát za 6 měsíců a předkládáním Výročních zpráv dostupn ých v časopise Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie a na webových stránkách naší společnosti. Protože tyto informace jsou všem členům běžně dostupné, dovolte, abychom Vás seznámili s těmi výsledky, které považujeme v uplynulém funkčním období výboru ČGS za zásadní:

1. V rámci výboru byly ustaveny pracovní skupiny, které byly pověřeny řešením stanovených úkolů s tím, že výsledky jejich činnosti byly výborem ČGS projednávány a schvalovány. Významnou roli sehrála skupina pro styk s VZP ve složení prof. MUDr. A. Hep, CSc., MUDr. I. Líbalová a prim. MUDr. Z. Beneš, CSc., z Thomayerovy nemocnice. Především byly přepracovány kódy hodnocení výkonů v oboru gastroenterologie dle současně platných zákonných norem. Vlastní realizace výše uvedeného jednoznačně závisí na rozhodnutí okresních poboček pojiš»oven.

2. Druhou významnou oblastí činnosti výboru byla organizace postgraduálního studia a tvorba koncepce gastroenterologie tak, aby obor odpovídal požadavkům Evropské unie a byl připravený na proces akreditací. Materiály připravila skupina ve složení doc. MUDr. M. Zavoral, Ph.D. (postgraduální vzdělávání) a prof. MUDr. P. Dítě, DrSc. (koncepce gastroenterologie). Oba zpracované materiály jsou k dispozici na webových stránkách ČGS. Tím jsme připraveni na nové podmínky akreditačního procesu (platícího od roku 2006), který přes řadu legislativních nejasností v oboru gastroenterologie nyní probíhá. Rád bych zdůraznil, že na definitivním znění textů a vlastní realizaci se podíleli všichni členové výboru.

3. V roce 2004 se uskutečnil v Praze United European Gastroenterology Week - UEGW 2004. Prestižní akci se podařilo v Praze realizovat díky aktivitám doc. MUDr. J. Kotrlíka, CSc., a doc. MUDr. J. Špičáka, CSc. Akce skončila jednoznačným úspěchem, zúčastnilo se jí téměř 10 000 účastníků a dle předběžných informací z UEGF bude Praha opět jedním z míst, kterým by v budoucnu pořádání UEGW mělo být svěřeno. Výbor již odeslal vedení UEGF dopis, ve kterém svůj zájem o pořadatelství potvrzuje. Finanční zisk akce umožnil výboru ČGS podpořit mladé gastroenterology, jejichž odborná sdělení jsou přijata k prezentaci na zasedání amerického DDW nebo na evropském UEGW, částkou 1000 EUR.

4. V tomto funkčním období došlo ke změně nakladatele našeho časopisu. Důvody změny byly již uvedeny v minulé Výroční zprávě, ale znovu bychom rádi zdůraznili, že hlavním důvodem změny byla nepružnost nakladatelství ČLS a významný pokles schopnosti časopisu konkurovat ostatním časopisům odborných společností v zahraničí. Navíc jsme si vytkli za cíl dosáhnout zařazení časopisu mezi ty, které jsou vedeny v předních mezinárodních databázích, konkrétně v databázi MEDLINE. V současné době byla zahájena cílená jednání s databází MEDLINE. Nesporným úspěchem je zařazení našeho časopisu v databázi SCOPUS, která je s MEDLINE jistě srovnatelná. Znamená to, že práce našich autorů, které jsou publikovány v časopise Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, jsou dostupné široké mezinárodní lékařské veřejnosti.

Konečně jsme na základě výsledků diskuse vedené v průběhu Kongresu České gastroenterologické společnosti v Hradci Králové rozhodli, že se zvýšením členského příspěvku bude časopis dostupný celé české gastroenterologické veřejnosti jako součást členství, a tím se stane i atraktivnějším pro inzerující firmy, které část nákladů na jeho vydávání hradí.

5. Odborné pracovní skupiny vznikly jako logický důsledek požadavku špičkově zvládnout celou šíři oboru gastroenterologie. Jejich smyslem je soustředit zájemce do úzce odborně zaměřených skupin, které se budou starat o optimální rozvoj dané problematiky v České republice. Velice aktivní je pracovní skupina věnující se problematice nespecifických střevních zánětů, kterou vede doc. MUDr. M. Lukáš, CSc. Český pankreatologický klub (prof. MUDr. P. Dítě, DrSc., prof. MUDr. M. Ryska, CSc.) se stal oficiálním partnerem Evropského pankreatologického klubu a časopis Pancreatology je oficiálním časopisem Českého pankreatologického klubu. Další pracovní skupinou je Skupina pro studium infekce H. pylori (prof. MUDr. J. Bureš, CSc.), nově byla ustanovena Skupina pro gastroonkologii (doc. MUDr. M. Zavoral, Ph.D.) a připravena k zahájení činnosti je pracovní skupina pro funkční poruchy GIT (prof. MUDr. A. Hep, CSc., prim. MUDr. K. Lukáš, CSc.).

6. Výbor České gastroenterologické společnosti se snaží, aby jeho aktivity byly nejen zcela průhledné, ale aby odpovídaly potřebám členské základny. Osobně považuji rozhodnutí zrušit institut krajských gastroenterologů za neš»astné. Iniciovali jsme proto v rámci jednání s Ministerstvem zdravotnictví ustavení obdobného systému v krajích, tj. jmenování gastroenterologů, kteří by se v krajích stali přímou vazbou mezi výborem společnosti a členskou základnou, ale také mezi krajskými státními institucemi a výborem společnosti. Nakonec jsme bez souhlasu ministerstva, které to nemá ve své koncepci, ustavili v rámci České gastroenterologické společnosti institut Krajských gastroenterologických konzultantů a při výboru ČGS Sbor krajských gastroenterologických konzultantů. Tuto skutečnost jsme dali na vědomí zdravotním radům jednotlivých krajů, z nichž většina reagovala velice pozitivně, jiní nereagovali vůbec, někteří dokonce s konzultantem vyjádřili svůj nesouhlas. Přesto krajští konzultanti existují a výbor si možnosti kontaktu s nimi velmi cení.

7. Česká sekce digestivní endoskopie je součástí České gastroenterologické společnosti. Její náplní je problematika digestivní endoskopie, proto sekce organizuje společně s Endoskopickou sekcí Slovenské gastroenterologické společnosti odbornou akci České a slovenské endoskopické dny, při kterých je organizačně aktivní i Sekce gastroenterologických sester, kterou vede p. Kubů z FN UK Praha-Motol. Sekce digestivní endoskopie tradičně napomáhá při získávání finančního zajištění předplatného časopisu Endoscopy ze sponzorských darů pro 70 endoskopistů z České republiky. Časopis Endoscopy je oficiálním časopisem České endoskopické sekce, což mj. umožňuje publikovat vybraná abstrakta z Českých a slovenských endoskopických dnů v anglickém jazyce.

8. Obtížná byla jednání týkající se úpravy vyhlášky o dezinfekci endoskopických přístrojů. Výbor zastupoval na těchto jednáních doc. MUDr. R. Keil. Za podpory Hlavního hygienika ČR MUDr. Víta se nakonec podařilo prosadit novelizaci pro nás nesmyslné vyhlášky tak, aby odpovídala nejen realitě, ale byla i ve shodě se standardy Evropské společnosti pro gastrointestinální endoskopii.

Výhodou pro výbor ČGS byla skutečnost, že jsme měli a máme svého stálého zástupce v Kategorizační lékové komisi (doc. MUDr. R. Keil). Bylo tak možno bezprostředně reagovat na některé záměry komise, které by ve svých důsledcích negativně ovlivnily naši lékovou preskripci. Podařilo se naopak prosadit rozšíření preskripčního omezení v oblasti biologické terapie pomocí anti-TNF tak, že indikace byla rozšířena pouze z fistulující formy Crohnovy nemoci na indikaci: fistulující forma M. Crohn a těžká forma M. Crohn (bez přítomných píštělí). V současné době je v jednání rozšíření této indikace na nemocné s ulcerózní kolitidou.

9. Významnou oblastí činnosti výboru ČGS je tvorba nových standardů v gastroenterologii. Stávající standardy jsou přepracovávány tak, aby byly kompatibilní se standardy např. chirurgické společnosti, intenzivní medicíny a dalších oborově blízkých společností. Tento nelehký úkol zpracovává pracovní skupina, kterou vede doc. MUDr. J. Špičák, CSc.

10. Webové stránky ČGS: výbor ve spolupráci se společností Green Planet inicioval změnu stavby stránek, jejich obsahu i »vzhledu«. Za odbornou náplň zodpovídá výboru doc. MUDr. M. Lukáš, CSc. Je nezpochybnitelné, že nové webové stránky mají na co navazovat, nebo» původní webové stránky, o které se staral MUDr. P. Kocna, CSc., vytvořily velmi dobrý základ pro současnou inovaci. Pokud bychom stránky posuzovali počtem jejich čtenářů, je trend stoupající, ale v jejich úrovni máme stále co vylepšovat.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolili jsme si předložit Vám některé z výsledků naší činnosti za právě končící funkční období. Dovolte mi, abych poděkoval členům výboru České gastroenterologické společnosti, členům Kontrolní a revizní komise a vedoucímu redaktorovi časopisu Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie za spolupráci a podporu, které se mi od nich dostalo při výkonu funkce předsedy ČGS.

Vám všem jménem výboru ČGS děkuji za pochopení a vstřícnost při řešení výše uvedených úkolů naší činnosti. Věřím, že se nám společně podařilo posunout českou gastroenterologii zase o něco kupředu, být odbornou společností schopnou srovnání s prestižními zahraničními odbornými gastroenterologickými společnostmi a učinit tak českou gastroenterologii nepřehlédnutelnou součástí mezinárodního gastroenterologického společenství.

prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.
za odstupující výbor ČGS

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test