Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2008; 62(3):177.

XIII. Gastrofórum

Jan Kotrlík Orcid.org  

+ Pracoviště

Již v pořadí třinácté Gastrofórum Slovenské gastroenterologické společnosti, které se konalo ve dnech 22.-26. ledna 2008 v hotelu Patria v krásném „Areálu snů" na Štrbském Plese, bylo velkorysé, hojně navštívené a velmi úspěšné. Tak by se dalo velmi stručně zhodnotit jednání v Tatrách. Číslo třináct považuje řada lidí za neš»astné. V případě Gastrofóra v letošním lednu by to však nikoho nemohlo napadnout. Jako čestný člen SGS a účastník mnoha předchozích Gastrofór musím vzpomenout na vývoj tohoto setkávání slovenských gastroenterologů s řadou českých a mnoha významných zahraničních gastroenterologů. Myšlenka pozvat gastroenterology, mnohdy i s rodinnými příslušníky, daleko od velkých měst, do krásné přírodní scenérie s ubytováním v bezprostřední blízkosti přednáškového sálu a výstavy zdravotnické techniky a farmaceutických firem, bylo geniální. Když k tomu připočteme mimořádně zdařilé společenské večery včetně večerů na rozloučenou, zjistíme, proč je o Gastrofórum takový zájem a proč málokdo předčasně odjíždí. Specialitou jsou i volná dopoledne pro možnost sportovního a turistického vyžití. To vše je trvalou hodnotou i v současné době. Co se však změnilo? Došlo k přesunu do hotelu Patria, který je podstatně důstojnějším místem pro odborná jednání i společenské akce. Prakticky trvale se zlepšuje kvalita přednášek i jejich technická dokumentace, která se dostala na evropskou úroveň. Vedle známých zkušených gastroenterologů a odborníků spřátelených oborů se objevují tváře mladších i mladých lékařů. Je pozorován výraznější zájem o diskusi k předneseným tématům. Zlepšila se i návštěvnost prvních přednášek a zájem se udrží až do konce firemních sympozií. Zde je vhodná poznámka, že sympozia již nejsou propagací nějakého přípravku, ale vědeckému výboru se podařilo přeměnit rozšířením programu o další témata.

V letošním roce byla soustředěna pozornost na tenké a tlusté střevo. První den byl věnován celiakii, která je v popředí zájmu i na mezinárodním poli. Zatím jsou většinou diagnostikováni pacienti s plně vyjádřenými příznaky. Nyní je snahou odhalit i nemocné s méně nápadnou symptomatologií.

Druhá část dne byla věnována novým diagnostickým možnostem, jako je kapslová a balónková enteroskopie. Vlastní výsledky představila hradecká skupina, která jako první začala používat dvoubalónovou enteroskopii. Druhý den byl zahájen velmi zajímavou přednáškou prof. . Krčméryho o jeho humanitárních aktivitách v černé Africe. Hlavním odborným tématem dne bylo využití genetiky při diagnostice zánětlivých chorob střevních a kolorektálního karcinomu. Dále se pak jednalo o imunologických odlišnostech ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby a o diagnostických možnostech a terapii těchto onemocnění. Byly podány první informace o použití biologické léčby na Slovensku.

Čtvrteční odpoledne bylo věnováno kolorektálnímu karcinomu, který je i na Slovensku dlouhodobým problémem. Ve druhé polovině se jednalo o syndromu dráždivého tračníku. Poslední den byly přednášky o různých problémech u IBD, řešení velkých polypů tlustého střeva a o kolektomii.

Zaujalo nás jednání pracovní skupiny pro IBD při SGS pod vedením doc. M. Huorky Panelové diskuse se zúčastnil prof . Reinisch z Vídně a prof . Lukáš, který je vedoucím podobné skupiny při ČGS. Program pak pokračoval několika zajímavými přednáškami pod názvem Varia, kde byly prezentovány první úspěšné mukosektomie na Slovensku a nastíněny trendy ve výživě při IBD. Novátorským počinem bylo setkání se zástupci pacientského sdružení nositelů Crohnovy choroby (Crohn club Slovakia).

Souhrnem je možno říci, že účastníci slyšeli zajímavé přednášky, ve kterých převažovaly literární údaje nad vlastními zkušenostmi. Jindy tomu bylo naopak a byly navíc doplněny zhodnocením současného problému a podán nástin možností v budoucnosti.

Závěrem je možno zopakovat to, co jsem již uvedl v úvodu. XIII. órum bylo úspěšné a má již pevné místo v kalendáři aktivit SGS, ale i ČGS. Má trvale stoupající úroveň jak vědeckou, tak i společenskou. Výboru SGS, vedeným doc. . Jurgošem, lze pogratulovat k dobře provedené práci.

doc. MUDr. Jan Kotrlík, CSc.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test