Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Ces.Slov.Gastroent.Hepatol., 2005, roč. 59, č. 1, s. 4-10.

Výroční zpráva o činnosti výboru České gastroenterologické společnosti J. E. Purkyně za rok 2004

Petr Dítě Orcid.org  1,2

+ Pracoviště

Výbor České gastroenterologické společnosti J. E. Purkyně (ČGS) se sešel na celkem 10 zasedáních dle vypracovaného programu, ve kterém vždy na každé pololetí byly vytyčeny tzv. stěžejní úkoly, kterým byla věnována zvláštní a systematická pozornost. Dařilo se ve většině případů, aby za projednávané úkoly a jejich předkládání nebo realizaci byl vždy určen zodpovědným konkrétní člen výboru. Program výborových schůzí byl členům výboru předem znám a bylo proto možno se na jednotlivé projednávané body předem připravit.

Jako stěžejní body pro činnost v roce 2004 výbor ČGS stanovil:

  • 1. Příprava a spoluúčast na organizaci United European Gastroenterological Week v Praze.
  • 2. Vypracování koncepce oboru tak, aby obsah koncepce odpovídal kritériím, která jsou platná pro státy Evropské Unie.
  • 3. Změna nakladatele časopisu Česká a Slovenská Gastroenterologie a Hepatologie.
  • 4. Vypracování standardů diagnostiky a terapie nejčastějších a nejvýznamnějších gastrointestinálních chorob, včetně standardů endoskopických metod.
  • 5. Systematická činnost při úpravě hodnocení výkonů oboru gastroenterologie, aby ohodnocení odpovídalo realitě.
  • 6. Analýzy možných dopadů zavedení systému DRG na obor gastroenterologie.
  • 7. Užší propojení výboru ČGS s členskou základnou.
PŘÍPRAVA A SPOLUÚČAST NA ORGANIZACI UNITED EUROPEAN GASTROENTEROLOGICAL WEEK V PRAZE

Členy organizačního výboru UEGW byli všichni členové výboru ČGS, zásadní podíl na přípravě však měl užší výbor ve složení doc. Kotrlík, doc. Špičák, prof. Bureš, doc. Keil, doc. Zavoral a prof. Dítě.

Zasedání užšího organizačního výboru se konala 1krát týdně, společně s organizátory z firmy Guarant v Praze.

Výbor ČGS rozhodl, že v roce 2004 nebudou organizovány tradiční karlovarské postgraduální dny. Smyslem bylo požádat firmy, které se jako vystavovatelé karlovarské akce účastní, aby objem finančních prostředků, který používají pro výše zmíněnou postgraduální akci, věnovaly na podporu účasti českých gastroenterologů na pražském UEGW.

Bylo dohodnuto, že všichni, kteří přihlásí na pražský kongres sdělení, a to i v případě, že nebude přijato, budou mít svoji účast plně hrazenu. Další účastníky vybral výbor společně s představiteli firem. Tímto mechanismem bylo nakonec umožněno 324 českým gastroenterologům a 50 sestrám zúčastnit se a přednést formou ústní prezentace nebo formou posterů celkem 34 sdělení. Počet účastníků a především počet přijatých sdělení je v historii české gastroenterologie naprosto výjimečný a nepochybně dovoluje optimistický pohled na úroveň české gastroenterologie a hepatologie.

Výbor České gastroenterologické společnosti touto cestou děkuje za sponzoring českých účastníků především firmě Zentiva, která sama umožnila účast více než 50 % všech českých gastroenterologů a gastroenterologických sester, dále firmám Abbott, Solvay, PRO.MED, Ferring-Léčiva, Pliva, Krka, Olympus. Tyto firmy prováděly výběr účastníků ve spolupráci s výborem ČGS. Je možné, že přispěly i další firmy, které ale nejsou výboru známy.

Pražský UEGW byl všemi představiteli UEGF i OMED neobyčejně po všech stránkách vysoce hodnocen. Tato akce se uskutečnila především díky iniciálnímu nápadu a aktivitě doc. Kotrlíka, který pak společně s doc. Špičákem vedl jednání s představiteli UEGF. Oběma kolegům je třeba vyslovit plné uznání a poděkování. Účast 9 800 účastníků byla rekordní!

VYPRACOVÁNÍ KONCEPCE OBORU GASTROENTEROLOGIE, ODPOVÍDAJÍCÍ KRITÉRIÍM PLATNÝM PRO STÁTY EVROPSKÉ UNIE

Koncepce oboru gastroenterologie v České republice byla vypracována dle kritérií, která jsou uvedena Komisí Evropské Unie pro gastroenterologii – EUMS (Europe Union Medecine Specialist). Součástí koncepce je i systém vzdělávání v gastroenterologii, který vstoupí v platnost 1. července 2005.

Koncepce gastroenterologie zdůrazňuje především komplexnost výchovy v gastroenterologii. Pracoviště, která budou realizovat výchovu v oboru, musí být schopna nejen edukovat zájemce např. v digestivní endoskopii, ale vyučovat obor v úzké návaznosti na diagnostickou a invazivní radiologii, gastrochirurgii a gastrointestinální patologii. Provozovány a demonstrovány musí být i metody genetické. Tato koncepce není omezením pracoviš», která se budou dále podílet na systému výchovy a licencí v digestivní endoskopii.

Systém dále vychází z evropského systému jednostupňové atestace se základní výchovou v rámci tzv. internistického kmene a po jejím ukončení následuje výchova v oboru gastroenterologie.

Přestože se dá současná situace v této oblasti charakterizovat jako stále ne zcela jednoznačná (např. dosud se nesešly akreditační komise a ani není jasné, kdo je bude jmenovat), na www stránkách dostupný materiál je základem pro další jednání nebo dokonce realizaci, až k tomu nastane vhodná doba.

ZMĚNA NAKLADATELE ČASOPISU ČESKÁ A SLOVENSKÁ GASTROENTEROLOGIE A HEPATOLOGIE

Výbor České gastroenterologické společnosti inicioval jednání o změnách nakladatele našeho časopisu. Důvodů bylo několik. Hlavním důvodem však byla nepružnost nakladatelského střediska ČLS J. E. Purkyně, zajištění ekonomické prosperity časopisu a konečně byl vytyčen cíl, aby časopis se díky své všestranné úrovni mohl ucházet o registraci v rámci databáze Medline.

Česká a Slovenská Gastroenterologie a Hepatologie je časopisem s dlouhou tradicí, je časopisem národním a časopisem, který by měl být objektivním zrcadlem české a slovenské gastroenterologie a hepatologie. Výbor ČGS oslovil celkem 7 českých renomovaných nakladatelství a zadal jim své požadavky. Výběrová komise pak vybrala vítěze soutěže a tím se stalo nakladatelství Galén.

Na základě jednání prof. Blahoše, předsedy ČLS J. E. Purkyně a prof. Dítě, předsedy České gastroenterologické společnosti byly uznány naše výhrady k činnosti nakladatelského střediska ČLS a dán souhlas ke změně nakladatele.

V současné době připravujeme reorganizaci redakční rady tak, aby z jejích členů vznikla tzv. výkonná redakční rada, jejíž členové budou mít zadány přesně definované úkoly svého působení. Organizační stránka časopisu je v našich rukou, ale obsah časopisu a jeho odbornou úroveň musí ovlivnit všichni svými kvalitními příspěvky, o což si Vás, členy ČGS, dovolujeme požádat.

VYPRACOVÁNÍ STANDARDŮ DIAGNOSTIKY A TERAPIE NEJČASTĚJŠÍCH A NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH GASTROINTESTINÁLNÍCH CHOROB, VČETNĚ STANDARDŮ ENDOSKOPICKÝCH METOD

Standardy ČGS, které byly vypracovány, mají sloužit jako návod optimálního diagnostického a terapeutického postupu u různých chorob anebo endoskopických přístupů. Nejde o dogma, od kterého se nelze odchýlit, ale je třeba vždy vědět, proč bylo nutno postupovat od standardu odlišně – a přitom správně. Standardy najdete jak na stránkách časopisu, tak na www stránkách.

SYSTEMATICKÁ ČINNOST PŘI ÚPRAVĚ HODNOCENÍ VÝKONŮ OBORU GASTROENTEROLOGIE, ABY OHODNOCENÍ ODPOVÍDALO REALITĚ

Výbor děkuje pracovní skupině ve složení prof. Hep, MUDr. Líbalová a prim. Beneš, za neobyčejné úsilí, které tito členové věnovali zpracování podkladů hodnocení výkonů v našem oboru.

Podařilo se upravit podstatnou část výkonů odbornosti 105 a připravit podklady pro vytvoření kódů výkonů, které zatím nebyly v sazebníku uvedeny (např. enteroskopie, ošetření argon plasma koagulací nebo videokód pro používání videoendoskopické techniky). Výsledky práce jsou všem členům společnosti k dispozici v elektronické podobě a později v tištěné formě sazebníku.

Výsledkem jejich činnosti je významná úprava řady výkonů v gastroenterologii. Není jejich vinou, že platnost nového Sazebníku je stále oddalována, nyní »na 100 %« k datu 1. 7. 2005. Osobně bych rád ocenil ještě jednu skutečnost. Zpracování podkladů pro hodnocení výkonů bylo provedeno naprosto poctivě, neexistoval systém »odhadování«, ale systém reálií, které nebylo pak možno zpochybnit.

Všem výše uvedeným kolegům patří obdiv a dík za jejich práci!

ANALÝZY MOŽNÝCH DOPADŮ ZAVEDENÍ SYSTÉMU DRG NA OBOR GASTROENTEROLOGIE

Předseda ČGS společně s prof. Hepem a prim. Benešem iniciovali jednání s ředitelem IPVZ MUDr. Malinou, které se týkalo systému plateb dle DRG v našem oboru. Je obecně známo, že systém více vyhovuje menším nemocnicím a méně nemocnicím velkým, ale pro náš obor jeho nastavení má v obecné rovině ekonomicky obor likvidující charakter.

Bylo přislíbeno, že v této problematice bude s představiteli ČGS dále jednáno. Naše výhrady uznala i paní ministryně při jejím neformálním setkání s předsedou ČGS.

UŽŠÍ PROPOJENÍ VÝBORU ČGS S ČLENSKOU ZÁKLADNOU

Pro činnost naší společnosti má zásadní význam úzký kontakt mezi výborem ČGS a členskou základnou. Proto jsme se obrátili na zdravotní rady jednotlivých krajů s požadavkem, aby výběr jmen a jejich ustavení do funkce byl proveden ve vzájemné shodě. Někteří krajští zdravotní radové souhlasili a shoda byla úplná, jiní ani neodpověděli, jiní se hájili tím, že nic takového nelze ustanovit, protože toto není v koncepci ministerstva zdravotnictví. Proběhlo proto jednání s bývalým ministrem MUDr. Kubyinym, který vyslovil souhlas s ustavením Sboru konzultantů výboru ČGS, jehož vazba bude zásadně na odbornou společnost a bude na vůli krajských zdravotních radů, zda budou potřebovat s těmito konzultanty spolupracovat. Sbor konzultantů bude jmenován oficiálně během ledna 2005 a jména všech členů Sboru konzultantů budou oznámena, jakmile všichni oslovení se svým jmenování vysloví souhlas.

Domníváme se, že činnost a systém práce výboru se standardizoval na principech systematičnosti a otevřenosti, a že proto v dalším období musí být mimo jiné snahou výboru ČGS více ise nkorporovat do evropských gastroenterologických struktur.

Jistě je příjemným konstatováním, že v současné době jsou mezi vybranou skupinou mladých evropských gastroenterologů, která jsou označována jako »rising stars« nebo »Emerging leaders« celkem 3 mladí kolegové – MUDr. Dolina z Brna, MUDr. Martínek a MUDr. Urban z Prahy. Významným úspěchem je rovněž zvolení MUDr. Rejchrta do výboru ESGE a členství prof. Dítěte ve výboru EAGE a jeho jmenování jedním ze tří pověřených organizátorů European School in Gastroenterology. Doc. M. Lukáš velice aktivně působí v ECCD – společnosti zabývající se problematikou nespecifických střevních zánětů.

Osvědčilo se, že v rámci výboru byly vytvořeny zájmové pracovní skupiny, které jsou hnací silou pro odborný a vědecký rozvoj např. v oblasti nespecifických střevních zánětů, Helicobacter pylori, slinivky břišní. Významnou aktivitou se vyznačovala činnost Pracovní skupiny pro nespecifické záněty střevní, vedená doc. M. Lukášem. Organizovala řadu postgraduálních kurzů, vypracování standardů diagnostiky a terapie IBD. Skupina navázala úzkou spolupráci s rakouskou skupinou stejného zaměření, tj. na problematiku nespecifických střevních zánětů. Významnou je aktivita spoluúčasti skupiny na organizaci Evropského Consensu diagnostiky a terapie v Praze. Činnost Skupiny pro studium H. pylori (prof. Bureš) předložila a publikovala standardy diagnostiky a terapie infekce H. pylori. Český pankreatologický klub (prof. Dítě) uspořádal tradiční brněnské sympozium s mezinárodní účastí a připraven je projekt studia idiopatické a autoimunitní chronické pankreatitidy v České republice a na Slovensku. Členové Českého pankreatologického klubu budou obesláni s nabídkou spolupráce, nebo» finanční zajištění studie je zajištěno přiděleným grantem brněnské Interní gastroenterologické kliniky. Nezdařilo se do České republiky získat organizování Evropského pankreatologického klubu v roce 2008. Pro období roku 2005 budou vytvořeny pracovní skupiny: pracovní skupina gastroonkologická (doc. Zavoral) a skupina pro Funkční poruchy v GIT (prof. Hep).

Pracovní skupina Český pankreatologický klub byla přijata jako oficiální představitel české pankreatologie v European Pancreatic Club.

Endoskopická sekce zorganizovala počátkem června 2004 úspěšné tradiční Endoskopické dny v Bedřichově, byly vypracovány standardy pro endoskopii horní části trávicího traktu a kolonoskopii. Podařilo se zrealizovat sponzoring na bezplatné rozesílání časopisu Endoscopy pro 50 členů ČGS.

Dobrým signálem, že úroveň české gastroenterologie je srovnatelná s úrovní gastroenterologie evropské, je nepochybně vysoký počet přijatých sdělení českých autorů v rámci UEGW Praha 2004. Kromě toho je i jistou odezvou na to, jak je vnímána naše gastroenterologie organizačními evropskými strukturami, které vývoj gastroenterologie v mezinárodním měřítku ovlivňují, zvolení našich zástupců do výborů těchto struktur. V současné době máme zastoupení ve výboru ESGE (Evropská Společnost Gastrointestinální Endoskopie) MUDr. Rejchrtem z Hradce Králové, členem výboru EAGE (European Association of Gastroenterology and Endoscopy) je prof. Dítě, který je společně s prof. J. P. Galmichem pověřen organizací Evropské Postgraduální školy v Gastroenterologii v období 2004–2006. Od 1. ledna 2005 se stal členem nově ustavené struktury Evropské gastroenterologické federace (UEGF) s pověřením spolupráce s odbornými společnostmi severní a východní Evropy. Doc. Zavoral byl zvolen od l. ledna 2005 do 31. prosince 2009 do výboru WGO/OMGE do Education and Training Committee: Research Methodology.

Ne vše se plně v roce 2004 zdařilo. Nezdařilo se včas vypracovat všechny přislíbené standardy, nebyla realizována inovace www stránek ČGS, na www stránkách chybí oddíl informací pro pacienty.

Vážené kolegyně a kolegové,
dovoluji si Vás ujistit, že předložená Výroční zpráva je psána snahou o maximálně objektivní vyjádření všech činností, kterým se výbor ČGS věnoval. Rád bych Vás rovněž ujistil, že jsme pracovali, jak nejlépe umíme.

Věříme, že i v příštím kalendářním roce se můžeme spolehnout na naši vzájemnou spolupráci.

Přejeme Vám štěstí a pevné zdraví v roce 2005 a samozřejmě plné uspokojení Vašich profesních představ.

prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.
předseda České gastroenterologické společnosti
leden 2005

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test