Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2006; 60(4): 184.

[Kritické stavy v hepatologii]

Jan Hnaníček1

+ Pracoviště

Lata J, Vaňásek T, et al. Kritické stavy v hepatologii. Praha: Grada Publishing 2005: 168 s.

Publikace českých autorů pod vedením J. Laty a T. Vaňáska Kritické stavy v hepatologii přišla na pulty odborných knihkupectví během minulého roku. Ač se počtem stránek (168) nejedná o rozsáhlé dílo, tematicky je velmi zajímavé. Je určeno široké lékařské veřejnosti, přesto však nejvíce praktikujícím internistům a intenzivistům. Forma díla splňuje požadavek na logickou návaznost v řazení jednotlivých kapitol. Autorům se podařilo obsáhnout vše podstatné, s čím se na jednotkách intenzivní péče při každodenní péči o pacienty s jaterními chorobami setkáváme.

Kniha je rozdělena do 6 kapitol. První je krátkým opakováním o fyziologických funkcích jater. Ve druhé kapitole o akutním jaterním selhání je kromě definice pojmu přehledně zpracován obecný přístup k nemocným s tímto postižením. Zaujala mě zmínka o etiopatogenezi a léčbě nejčastějších infekčních i neinfekčních afekcí jater, pro svou relativně vysokou prevalenci v domácí populaci i část o otravě houbou Amanita phalloides a paracetamolem. Zajímavý je i příspěvek k fulminantní formě Wilsonovy choroby s přehledně zpracovanými diagnostickými kritérii. Třetí kapitola je cenná především svou částí o jaterním selhání v těhotenství. Nejdelší, čtvrtá kapitola, je z hlediska klinické praxe nejdůležitější. Pojednává o komplikacích a kritických stavech pacientů s chronickým jaterním onemocněním. Jako gastroenterolog oceňuji vyčerpávající přehled o primární a sekundární prevenci krvácení z jícnových varixů. Z pohledu intenzivisty je neméně instruktivní část o jaterní encefalopatii, spontánní bakteriální peritonitidě a hepatorenálním syndromu. Novinkou je zpráva o možnosti využití terlipressinu jako alternativy podání finančně nákladného albuminu při velkoobjemové paracentéze při stejném efektu. Pátá kapitola uvádí podrobný přehled kritérií pro včasnou identifikaci a indikaci pacientů vhodných k transplantaci jater. V závěrečné kapitole jsou uvedeny jasné a přehledné standardy České hepatologické společnosti pro léčbu krvácení do trávicího ústrojí, jaterní encefalopatie a ascitu.

Publikace je přínosem pro naše lékaře i pacienty. Její cenu zvyšuje i to, že je dílem českým. Spolu s českým překladem knihy Doodleyho a Sherlockové Onemocnění jater a žlučových cest tvoří páteř informací z oblasti moderní hepatologie pro české čtenáře a stane se denní příručkou pro řešení běžných i obtížných hepatologických problémů.

MUDr. Jan Hnaníček
II. interní klinika 3. LF UK, Praha

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test