Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2006; 60(4): 184.

Kritické stavy v hepatologii

Jan Hnaníček1

+ Affiliation

Lata J, Vaňásek T, et al. Kritické stavy v hepatologii. Praha: Grada Publishing 2005: 168 s.

Publikace českých autorů pod vedením J. Laty a T. Vaňáska Kritické stavy v hepatologii přišla na pulty odborných knihkupectví během minulého roku. Ač se počtem stránek (168) nejedná o rozsáhlé dílo, tematicky je velmi zajímavé. Je určeno široké lékařské veřejnosti, přesto však nejvíce praktikujícím internistům a intenzivistům. Forma díla splňuje požadavek na logickou návaznost v řazení jednotlivých kapitol. Autorům se podařilo obsáhnout vše podstatné, s čím se na jednotkách intenzivní péče při každodenní péči o pacienty s jaterními chorobami setkáváme.

Kniha je rozdělena do 6 kapitol. První je krátkým opakováním o fyziologických funkcích jater. Ve druhé kapitole o akutním jaterním selhání je kromě definice pojmu přehledně zpracován obecný přístup k nemocným s tímto postižením. Zaujala mě zmínka o etiopatogenezi a léčbě nejčastějších infekčních i neinfekčních afekcí jater, pro svou relativně vysokou prevalenci v domácí populaci i část o otravě houbou Amanita phalloides a paracetamolem. Zajímavý je i příspěvek k fulminantní formě Wilsonovy choroby s přehledně zpracovanými diagnostickými kritérii. Třetí kapitola je cenná především svou částí o jaterním selhání v těhotenství. Nejdelší, čtvrtá kapitola, je z hlediska klinické praxe nejdůležitější. Pojednává o komplikacích a kritických stavech pacientů s chronickým jaterním onemocněním. Jako gastroenterolog oceňuji vyčerpávající přehled o primární a sekundární prevenci krvácení z jícnových varixů. Z pohledu intenzivisty je neméně instruktivní část o jaterní encefalopatii, spontánní bakteriální peritonitidě a hepatorenálním syndromu. Novinkou je zpráva o možnosti využití terlipressinu jako alternativy podání finančně nákladného albuminu při velkoobjemové paracentéze při stejném efektu. Pátá kapitola uvádí podrobný přehled kritérií pro včasnou identifikaci a indikaci pacientů vhodných k transplantaci jater. V závěrečné kapitole jsou uvedeny jasné a přehledné standardy České hepatologické společnosti pro léčbu krvácení do trávicího ústrojí, jaterní encefalopatie a ascitu.

Publikace je přínosem pro naše lékaře i pacienty. Její cenu zvyšuje i to, že je dílem českým. Spolu s českým překladem knihy Doodleyho a Sherlockové Onemocnění jater a žlučových cest tvoří páteř informací z oblasti moderní hepatologie pro české čtenáře a stane se denní příručkou pro řešení běžných i obtížných hepatologických problémů.

MUDr. Jan Hnaníček
II. interní klinika 3. LF UK, Praha

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test