Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Ces.Slov.Gastroent.Hepatol., 2005, roč. 59, č. 2, s. 48-49.

12. UEGW je minulostí

Jan Kotrlík Orcid.org  

+ Pracoviště

Jaký byl pražský United European Gastroenterology Week? Lakonicky je možno říci – veliký a úspěšný. Jak k němu vlastně došlo? Napřed byly Athény, Oslo a Barcelona. Z geografického pohledu cestoval UEGW po okrajích Evropy. Proč by nemohl být také v srdci Evropy? To byla moje myšlenka v době, kdy již byly naplánovány další kongresy v Berlíně, Paříži a Birminghamu. O možné realizaci kongresu v Praze bylo nutno napřed přesvědčit vlastní výbor gastroenterologikcké společnosti a pak pozvolna a postupně uvádět tuto myšlenku do povědomí významných gastroenterologů ve vedení sedmi »sester«, tvořících Evropskou gastroenterologickou federaci (UEGF). Velkou pomocí bylo i zviditelnění Prahy naší »Live demonstration« pro střední a východní Evropu na podzim 1993. Výbor Evropské endoskopické společnosti (ESGE) se přesvědčil, že je možné v Praze pořádat významné akce. Předchozí nebo pozdější prezidenti ESGE (Cremer, Armengol-Miro, Hagenmüller a Montori) jsou nejen významnými pracovníky v endoskopii, ale také výbornými organizátory se schopností diplomatického jednání.

Moje myšlenka ucházet se o pořadatelství UEGW v Praze vznikla v době světového gastroenterologického kongresu v Los Angeles v roce 1994. V následujícím roce jsme udělali na berlínském výstavišti (již ve spolupráci s firmou Garant) první, vlastně »ilegální« propagaci UEWG 2000 v Praze. V Berlíně jsem projednával s funkcionáři ASNEMGE a několika dalšími z ostatních 6 »sester« federace možnosti, jak se ucházet o pořadatelství. V následujícím roce (1995) jsme již podali oficiální přihlášku k pořádání UEGW v roce 2001. Z devíti přihlášených měst jsme byli vybráni do užší soutěže s Amsterodamem a Lisabonem. V Barceloně v dubnu 1996 po představení možností těchto měst rozhodlo vedení UEGF v poměru 9 : 6 ve prospěch Amsterodamu. Lisabon zůstal bez bodu. Byli jsme s doc. Špičákem rozladěni, zejména proto, že mezi patnácti členy vedení exekutivy byli tři Holanďané. Dnes si však uvědomuji, že to bylo pro nás vlastně štěstí. Zůstal čas na získávání zkušeností a Praha měla možnost vyzrát do současného půvabu. Na 8. UEGW v roce 1999 v Římě bylo poslední den kongresu rozhodnuto o pořadatelství 12. UEGW v Praze! Způsob rozhodnutí zůstal pro nás utajen a výsledek jsem se dozvěděl v předsálí jednání z úst Armengola-Miro. Později jsme obdrželi i písemné rozhodnutí. Jak se připravoval vědecký program? Až do 9. UEGW rozhodoval o sestavování vědeckého programu prezident kongresu, který spolupracoval s výbory sedmi »sesterských« organizací. Počínaje Ženevou se stala za vědeckou náplň zodpovědnou vědecká komise pod vedením Berlingera z Basileje. Pro náš kongres již to měl být Ferenci z Vídně. Pro jeho závažné onemocnění a radikální názory na změnu struktury kongresů byl však deset měsíců před konáním pražského kongresu na zasedání UEGF v Madridu znovu ustanoven vedoucím komise Berlinger. Ten stanovil přesná pravidla pro výběr přednášejících, která byla přesně dodržována.

Větší část programu vytvořili pozvaní experti jednotlivých podoborů gastroenterologie, kteří v posledních pěti letech měli výraznější publikační aktivitu. Menší část programu byla sestavena ze zaslaných abstrakt. Každý abstrakt byl hodnocen bodově 3–5 recenzenty a podle skóre byla práce buď přijata nebo odmítnuta. Sbor těchto »rewieverů« je složen ze 300 gastroenterologů z různých zemí. Z přijatých abstrakt byla část vybrána pro ústní prezentaci a tematicky zařazena do jednotlivých sympozií. Ostatní abstrakta byla určena pro sekci posterů. Pro Prahu bylo do sekretariátu vědecké komise UEGF ve Vídni zasláno rekordní množství – 2921 abstraktů! Dalších 147 jich přišlo v pozdním termínu, z nich bylo přijato pro mimořádnou kvalitu pouze 10. Největší počet abstrakt byl zaslán z Japonska (278), Itálie (271) a z V. Británie (217). Česká gastroenterologie se umístila se 129 pracemi na 7. místě. Z nich bylo přijato k přednášce nebo prezentaci posteru 45. Počet zaslaných abstraktů významně překročil počty ze Ženevy i Madridu (2028, resp. 2526). Také kvalita abstrakt byla podle skóre »rewievrů« vyšší. Bylo tak přijato víc prací než odmítnuto: 1537 : 1384. Vzhledem k přijetí více prací bylo nutno zvýšit plochu pro postery; denně jich bylo prezentováno 402.

Jak mohl český organizační výbor pro UEGW ovlivnit vědecký program? Ve vědecké komisi byli jen Kotrlík a Špičák a pro výběr přednášek byla zásadně dodržována výše uvedená pravidla. Podařilo se nám přesvědčit komisi, aby hlavním tématem v Praze byla nádorová onemocnění, což bylo přijato. Bylo předneseno 227 prací s onkologickou tematikou. Navíc se uskutečnilo zvláštní sympozium věnované prevenci kolorektálního karcinomu, kterému předsedal Frič a Antonová (UK). Konaly se také dvě tiskové konference pro zahraniční a české novináře o prevenci nádorů tlustého střeva. Dalším zviditelněním české gastroenterologie byla prezentace v postgraduálním kursu ESGE, kde ze tří pracoviš» byl mimo Düsseldorf a Amsterodam i pražský IKEM. Špičák, jako člen výboru ESGE, významně ovlivnil výběr přednášejících i uplatnění nádorové tematiky. Několik českých gastroenterologů také předsedalo některým sympoziím. Vyšší počet českých abstraktů je také důsledkem toho, že jsme se dozvěděli o našem pořadatelství s pětiletým předstihem. To umožnilo včas naplánovat a také dokončit vědecké práce. Předseda vědecké komise UEGF Berlinger se s uspokojením vyslovil o úrovni vědeckého programu ve srovnání s Ženevou a Madridem, kde byl také koordinátorem programu. Nejčastějším tématem byla kromě onkologie refluxní choroba, endoskopie, onemocnění hepatitidou B, ale také základní výzkum.

Kongresové jednání bylo tradičně zahájeno postgraduálními kursy: ESGE (422 účastníků), EASL (151), spojený kurs EAGE, ISDS, EDS, EAES a ESPHGAN (462). Třídenní CORE program se uskutečnil v devíti paralelních sekcích. Hlavní vystavovatelé uspořádali sedm satelitních sympozií. Dále se konalo sedm »snídaňových« sympozií a 24 setkání s experty při obědě. Ve všech těchto aktivitách byla překročena čísla z dosavadních kongresů UEGW. Celkový počet registrovaných účastníků byl rekordní – 9810. Také jednání endoskopických sester a technických pracovníků (ESGENA) mělo dosud nejvyšší počet účastníků (440). Složení přihlášených podle země původu ukázalo, že Praha je atraktivní pro celý svět a UEGW se stává významnou celosvětovou aktivitou. Z Asie přijelo celkem 951 gastroenterologů , nejvíce z Japonska (264), pak z Číny (107), Tchaj-wanu (5), Indie (70) a Libanonu (54). Z Ameriky zde bylo 471 účastníků, nejvíce z USA (208), Mexika (94) a Kanady (50). Z Afriky přijelo 180 lékařů. Nejvíce byl zastoupen Egypt (50), Alžírsko (44) a Jižní Afrika (32). Z Austrálie, Nového Zélandu a Oceánie bylo přítomno 42 účastníků. Velmi radostné je číslo 514 přítomných z České republiky (včetně vystavovatelů) a 118 ze Slovenska. Bylo to umožněno rozhodnutím gastroenterologických výborů v našich zemích vynechat tradiční postgraduální dny v Karlových Varech a spoluprací s farmaceutickými firmami, které podpořily účast na UEGW. Místní organizátoři a UEGF vypsali po 100 grantech pro nejlepší práce pro autory mladší 35 let. Podle kvality bylo přiděleno 180 grantů, 20 grantů pro autory z ekonomicky slabších zemí Evropy.

Z toho, co bylo řečeno, je možno rozšířit odpověď na první větu: 12. UEGW v Praze byl úspěšný a překonal předcházející kongresy nejen počtem, ale zejména kvalitou přednášek a posterů. Mimořádně úspěšná byla i organizace kongresu zajiš»ovaná firmou Guarant. 210 hostesek této firmy pracovalo pod vedením Ingrid Vojtkové a ing. Vocílky. Hostesky se staraly o účastníky kongresu počínaje letištěm, cestou od stanice metra Vyšehrad i po celém kongresovém centru a přispěly k vytvoření příjemného prostředí. Nevyskytly se žádné problémy při registraci, ani při občerstvení. Ideálně také probíhala projekce a činnost školících center ESGE a sonografie. Vydařil se i uvítací večer v Průmyslovém paláci na Výstavišti, kde bylo zajištěno dostatečné množství občerstvení. Každý měl možnost osvěžit stará přátelství a navázat nová. Pro mne osobně byla jediným problémem míra decibelů vyhrávajících kapel.

Úvodního zahájení se zúčastnil vtipným projevem primátor dr. Bém a ministryně zdravotnictví, která promluvila česky. Vlastní jednání bylo zahájeno funkcionáři UEGF: P. Malfertheimerem (předseda) a Malageladou (generální tajemník). Za místní organizátory promluvil prezident kongresu J. Špičák a já jsem se přiznal k naplnění svého snu o tom, aby se Praha stala místem evropského gastroenterologického jednání. Výrazem vysokého uznání bylo vyjádření vedoucího UEGF profesora Petra Malfertheimera. Podle jeho slov byl pražský kongres vrcholem dosud pořádaných kongresů UEGW. Pořadatelé dalších kongresů budou mít těžký úkol, aby se mu kvalitou vyrovnali. Hlavní dík patří vědecké komisi vedené laskavě, ale důrazně prof. Berlingerem za pomoci jeho sekretariátu ve Vídni, i profesionální organizaci Guarant. Náš organizační výbor pak průběh příprav jen nenápadně koordinoval.

doc. MUDr. J. Kotrlík, CSc.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test