Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2009; 63(3): 120.

Teaching atlas of abdominal imaging

Zdeněk Mařatka Orcid.org  

+ Pracoviště

Harisinghani MG, Mueller PR.
Stuttgart: Thieme 2009; 540 s., 550 obr., cena 99,95 Euro. ISBN 978-1-588-90656-4.

Tato kniha je originálním pokusem shrnout zobrazovací metody používané v diagnostice břišních a pánevních orgánů do jednotné publikace založené na rozboru vybraných typických nemocných. Jsou to příklady 155 pacientů s nálezy na játrech, žlučníku a žlučových vývodech, slinivce, ledvinách a močovodech, nadledvinkách, peritoneální dutině a v retroperitoneu, močovém měchýři, ženských a mužských pohlavních orgánech.

Tato jedinečná kolekce vznikla na základě každodenních seminářů zavedených po léta autory ve známé bostonské nemocnici Massachusetts General Hospital s tím účelem, aby se sdružily a společně zhodnotily zobrazovací metody, které jsou dnes namnoze provozovány na samostatných specializovaných odděleních. V jednotlivých prezentacích tak můžeme porovnat a posoudit výsledky rentgenového vyšetření, počítačové tomografie, ultrazvuku, magnetické rezonance a dalších speciálnějších zobrazovacích metod.

Základ knihy tvoří obrazová dokumentace provázená stručným textem popisu nálezu, diagnózy a diferenciální diagnózy, ale i klinických aspektů, etiologie, prognózy a terapie. Vždy je uvedeno několik i citací doporučených k podrobnějším informacím.

Tato kniha je vhodná ke studiu i ověření znalostí adeptů specializovaných v uvedených oblastech, ale s užitkem si ji pročtou i klinici, jejichž úkolem je tyto nálezy hodnotit.

Zdeněk Mařatka

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test