Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

STARÉ A NOVÉ ERADIKAČNÉ SCHÉMY. PREHĄAD CITLIVOSTI H. PYLORI NA ANTIBIOTIKÁ OD R. 1999



+ Pracoviště

Zámerom predloženej práce je:
1. Overenie nových liečebných možností pri eradikácii Helikobacter pylori (Hp) na základe aktuálnej citlivosti zachytených kmeňov.
2. Určenie miesta chinolónov v eradikačnej liečbe Hp.
3. Prehµad a porovnanie citlivosti na antibiotiká zachytených kmeňov Hp v rokoch 1999 až 2004.

V rokoch 1999–2004 sme sledovali citlivos» zachytených kmeňov Helicobacter pylori (Hp) na antibiotiká používané v štandardných eradikačných schémach. Jedná sa o amoxicilín, azitromycin, ciprofloxacin, claritromycin, metronidazol, tetracyclin. Citlivos» amoxycilínu in vitro sa za sledované obdobie nezmenila a dosahuje ke 100 %. Zaznamenali sme vzostup rezistencie u metronidazolu na 72 %, claritromycínu a azitromycínu na 66 %. Tetracyklín mal rezistenciu 6 % a ciprofloxacín 20 %.

Na základe výsledkov citlivosti sme v dvoch skupinách preliečili 81 pacientov s vredovou chorobou duodéna podµa upravených eradikačných schém.
Skupina 1. PPI + Ciprofloxacin 2× 500 mg + Amoxicilín 2× 1g.
Skupina 2. PPI + Ciprofloxacin 2× 500 mg + Claritromycin 2× 500 mg. Ve skupine 1. sme dosiahli eradikáciu u 72 % pacientov, v skupine 2 u 67 % pacientov.

Na základe naších výsledkov konštatujeme, že je rozdiel účinnosti chinolónov na Hp in vitro a in vivo v neprospech úspešných eradikácii. Zaznamenávame pozvoµný, ale stály nárast rezistencie na imidazoly a makrolidové antibiotiká.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test