Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2007; 61(4): 237-238.

Prof. MUDr. Petr Hůlek, CSc.

Tomáš Vaňásek Orcid.org  1, Jan Lata2

+ Pracoviště

CSGH

V nejbližších dnech oslaví životní jubileum prof. MUDr. Petr Hůlek, CSc. Tu bývá zvykem poněkud zvolnit životní běh, ohlédnout se, zavzpomínat a pouvažovat. A odpočinout? Naneštěstí pro jubilanta a naštěstí pro nás ostatní ani v nejmenším.

V roce 1972 čerstvý absolvent lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové MUDr. Petr Hůlek natrvalo opouští Dvůr Králové nad Labem a získává místo asistenta na katedře fyziologie své alma mater. Vedla ho k tomu jeho touha věci z gruntu poznávat, přicházet problémům na kloub, experimentovat. Zde se mu učitelem stal prof MUDr. Jaroslav Peregrin, DrSc, skvělý vědec, jehož život významně ovlivnila politická perzekuce. Naučil ho základům opravdové vědecké práce, rozvinul jeho přirozený pedagogický talent, ale i utvrdil v tom, že rovný přístup k životu nemusí přinášet jen kladnou odezvu okolí. I proto se MUDr. Hůlek rozhodl opustit teoretické ústavy a věnovat se dále práci klinické, praktické, pomáhat lidem v jejich stonání.

V roce 1973 nastoupil jako sekundární lékař na I. interní kliniku Fakultní nemocnice v Hradci Králové, od roku 1976 zde působil jako odborný asistent. Prostředí I. interní kliniky vedené prof. MUDr. Vladimírem Skaunicem, DrSc. mu dalo nejen pevné základy klinické medicíny, ale umožnilo mu pokračovat v činnosti klinického i experimentálního výzkumu. Profesor Skaunic jej pak natrvalo nasměroval k hepatologii, oboru, který patřil k „rodinnému stříbru" I. interní kliniky. Rádci, učiteli a spolupracovníky v oborech rozvíjejících problematiku gastroenterologickou, metabolickou a nefrologickou mu byla řada vynikajících lékařů, zejména prof MUDr. Josef Erben, DrSc, prof MUDr. Petr Dítě, DrSc, doc MUDr. Vladimír Nerad, CSc. a prof MUDr. Ladislav Chrobák, CSc. Spolupracoval i nadále s kolegy z teoretických oborů a významně přispěl k propojení experimentu s klinickou praxí.

V roce 1983 obhájil kandidátskou dizertační práci, ke které využil své výsledky z výzkumu kvantitativního stanovení funkce jater pomocí barviv.

Roku 1991 se MUDr. Hůlek stal vedoucím gastroenterologické a hepatologické skupiny I. interní kliniky. Pod jeho vedením se tato skupina zaměřila na diagnostiku a léčbu portální hypertenze v celé šíři tohoto onemocnění. S prof. MUDr. Antonínem Krajinou, CSc. zavedli do klinické praxe v Čechách metodu transjugulární intrahepatální portosystémové spojky (TIPS) a dokázali vytvořit mezioborový tým lékařů s vynikajícími výsledky léčby nemocných bezprostředně ohrožených na životě komplikacemi portální hypertenze, který poskytoval akutní servis prakticky všem pracovištím v České republice. Tehdy se naplno projevily jeho organizační schopnosti, kolegialita, respekt k názoru spolupracovníků i pochopení problémů druhých. Věhlas hradeckého pracoviště i jeho osobně nakonec přirozeně vyústil roku 2000 ve zvolení Petra Hůlka předsedou České hepatologické společnosti, kterým je opakovaně volen doposud.

Tak se nutně jeho zájem obrátil i mimo mateřské pracoviště. V zájmu vzdělávání a podpory hepatologie jak na poli kliniky, tak i teorie a experimentu založil Nadační fond České hepatologické společnosti, který dosud řídí. Stal se organizátorem kongresu Evropské společnosti pro studium jater (EASL) v Praze v roce 2001 a iniciátorem a duší Prague Meeting v letech 2003 a 2006. Tato vědecká setkání nesla peče» nejvyšší kvality přednášejících, obsahu i organizace jednání a otevřela dveře českým hepatologům ke kontaktům na nejpřednějších světových pracovištích.

Se změnou organizační struktury Fakultní nemocnice Hradec Králové se v roce 2002 stává jubilant zástupcem vedoucího katedry interních oborů LF v Hradci Králové a vedoucím hepatologie II. interní kliniky. V roce 2005 je jmenován profesorem pro interní obory Univerzity Karlovy.

Jako červená nit se prolíná celým medicínským životem Petr Hůlka jeho práce pedagogická. Má k ní přirozené sklony a talent. Ke studentům přistupuje jako k mladším kolegům, klade před ně náročné požadavky, ale respektuje jejich osobnost, kterou se snaží rozvíjet, nabízí jim pomoc. Podobným přístupem se snaží kultivovat i mladší spolupracovníky, kterým dokáže popřát sluchu i posloužit radou v kritických situacích profesních i životních. Jeho osobnost přesahuje meze škatulek pravomocí vedoucích pracovníků a hitparády publikačních a citačních indexů, je naplněna lidskostí a vstřícností. Za svého učitele ho považuje tudíž i řada kolegů, kteří se s ním setkali i později v průběhu své profesní kariéry.

Doposud zmíněné kvality odborné a pedagogické jsou primárně dány jeho vlastnostmi lidskými. Ve všech, i obtížných, životních situacích si vždy uchoval svoji tvář, jeho nesmírně aktivní přístup k životu je obdivuhodný; z tohoto pohledu si trošku dovolujeme o správnosti data narození pochybovat. Nabízí se úvaha, zda nejde o jeden z projevů jeho pověstného suššího humoru - životní jubileum ho teprve čeká, ale rok 007 mu přijde jako vhodné datum k mírné oslavě. A» tak či onak - na zdraví prof. Hůlka připijeme (Ad multos annos!) kdykoliv a rádi a nemáme strach, že by začal hledat cokoliv připomínající odpočinek. Ještě je toho mnoho třeba udělat, úkoly se množí snad více než kdy jindy a běh života je čím dál zběsilejší.

Milý Petře, přejeme Ti hodně sil, dobré zdraví a pohodu na další životní pouti, budeme si považovat za čest, pokud Tě v ní budeme moci doprovázet.

Za kolegy a přátele T. Vaňásek a J. Lata

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test