Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

PŘÍNOS JEDNOTNÉ PÉČE O NEMOCNÉ S AKUTNÍM KRVÁCENÍM DO HORNÍ ČÁSTI GIT

Michal Konečný Orcid.org  1, Vlastimil Procházka Orcid.org  2, Jiří Ehrmann Orcid.org  3

+ Pracoviště

Klíčová slova: krvácení do trávicího traktu–hematemeza – meléna – enteroragie – vředová nemoc

SOUHRN

ÚVOD

Akutní krvácení do horní části trávicího traktu je život ohrožujícím stavem se stále významnou incidencí a závažnou letalitou. Základem péče o takové nemocné je nejen hospitalizace s intenzivním monitorováním životních funkcí, ale zejména existence víceoborového týmu, který v diagnostickém a terapeutickém procesu je jednotným celkem. Ke zvýšení kvality péče o tyto nemocné je nutné, aby byla v jednotlivém zdravotnickém zařízení taková služba centralizována a organizačně podpořena závaznou směrnicí. V jejím rámci je II. interní klinika Fakultní nemocnice Olomouc pověřena komplexní péčí o nemocné s akutním krvácením do trávicího traktu.

CÍL

Vyhodnocení letality a poklesu nákladů na léčbu nemocných s akutním krvácením do horní části trávicího traktu při centralizaci péče v rámci spádového zdravotnického zařízení v regionu s více než 100 000 obyvateli.

SOUBOR NEMOCNÝCH A METODIKA

Na souboru 816 osob, přijatých do Fakultní nemocnice Olomouc s projevy akutního krvácení do horní části trávícího traktu během období let 1998–2004 autoři sledovali, zda se zavedením jednotné péče došlo ke zkrácení délky hospitalizace, a tím i k poklesu ekonomických nákladů a letality.

VÝSLEDKY

Po centralizaci a sjednocení péče o tyto nemocné v roce 2002 poklesla letalita o více než 2 % (5,6 % vs 3,5 %), rozdíl je statisticky nevýznamný. Délka hospitalizace poklesla téměř o 2 dny a snížila se i potřeba podaných krevních převodů o 0,8 transfúzních jednotek, rozdíl je staticky významný. Výsledky byla statisticky zpracovány na 5% hladině významnosti za pomoci programu Epilufo (c2 test nezávislosti).

ZÁVĚR

Pro zlepšení organizace a kvality je vhodné péči o nemocné s akutním krvácením do horní části trávicího traktu v jednotlivých zdravotnických zařízeních centralizovat na oddělení, které je schopno poskytnout komplexní péči takto nemocným. Na základě dosažených výsledků lze předpokládat, že dojde ke snížení jak letality, tak i výdajů nutných na léčbu.

Práce vznikla s podporou grantu NR/7762-3/2004 Interní grantové agentury Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test