Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2006; 60(6): 278-279.

Pracovní den ČGES - Nemocnice Na Homolce 23. února 2006



+ Pracoviště

Vaňkův nádor jako příčina chronické invaginace ilea

Kasalický M, Bortlik M1, Lukáš M1, Vítková I. 2

I. chirurgická klinika 1. LF UK a VFN Praha
1IV. interní klinika 1. LF UK a VFN Praha
2Ústav patologie 1. LF UK a VFN Praha

ÚVOD

Vaňkův tumor - synonymum inflamatorní (zánětlivý) fibroidní polyp - byl poprvé popsán prof. Vaňkem v roce 1949 jako submukózní granulom žaludku s eozinofilní infiltrací. Tento velice řídce se vyskytující typ tumoru (polypu) se kromě žaludku (zde zejména v antru - 70 %) nachází v tenkém střevě (ileum 20 %), vzácně jej můžeme najít i v tlustém střevě. Vyskytuje se v jakémkoliv věku a výskyt tohoto polypu není součástí žádných syndromů.

KAZUISTIKA

V roce 2002 byl do ambulantního ošetření přijat 24letý muž, který v předchorobí vážněji nestonal, pro známky sideropenické anémie s bolestmi břicha a intermitentními průjmy. Byla provedena laboratorní vyšetření, koloskopie a gastroskopie bez výrazných změn. Na enteroklýze bylo vysloveno podezření na zánětlivé změny v 10 cm terminálního ilea. Na základě klinických a paraklinických vyšetření byla stanovena diagnóza morbus Crohn a zahájena příslušná terapie. V průběhu dalších dvou let přes kontinuální konzervativní léčbu došlo ke zhoršení obtíží s opakovanými křečemi v břiše a subileózním stavem. Protože se obtíže nemocného při veškeré konzervativní léčbě zhoršovaly, byl nemocný indikován k operačnímu řešení. Ještě před operací byla provedena poslední koloskopie s hlubokou intubací terminálního ilea, kdy bylo vysloveno podezření na možnost iltraluminálního tumoru s povrchovou exulcerací ve vzdálenosti 55 cm orálně od Bauhinovy chlopně. Nemocný byl indikován k laparoskopickému výkonu jednak pro možnost finálního stanovení správné diagnózy, jednak pro možnost definitivního laparoskopického ošetření.

Při operaci byla příčina obtíží nalezena v chronické invaginaci ilea přibližně 50 cm od céka a po její desinvaginaci bylo zřejmé, že se jedná o intraluminálně uložený pohyblivý tumor přibližné velikosti 4 - 5 cm. Postižený úsek střeva byl resekován a byla provedena anastomóza ilea koncem ke konci.

Na rozstřiženém preparátu byl patrný intraluminální na stopce rostoucí polypózní nádor velikosti 3 x 5 cm, na povrchu křehký, s krvácejícími exulceracemi. Výsledek histologického vyšetření prokázal, že se jednalo o zánětlivý fibroidní polypózní tumor - Vaňkův tumor.

ZÁVĚR

Vaňkův tumor (inflamatorní - zánětlivý - fibroidní polyp) je benigní tumor. Tento typ tumoru (polypu) se kromě žaludku (zde zejména v antru - 70 %) nachází v tenkém střevě (ileum 20 %), vzácně jej můžeme najít i v tlustém střevě a klinické symptomy jsou závislé podle lokalizace tumoru - bolesti břicha, "intussuscepce", krvácení do GIT, NPB atd. Diagnóza při endoskopii je někdy obtížná až nemožná, nebo» biopsie dělaná při gastroskopii ukáže většinou pouze granulační tkáň. Laparoskopie je jednou z možností zpřesnění diagnostiky a zároveň může být i terapeutickou metodou.

Pneumatosis cystoides intestinalis

Jiří Cyrany, Marcela Kopáčova, Helena Hornychová1, Petr Dvořák2, Zdeněk Vacek2, Jan Bureš

II. interní klinika LF UK a FN Hradec Králové Katedra interních oborů LF UK Hradec Králové
1Fingerlandův ústav patologie LF UK Hradec Králové
2Radiologická klinika LF UK a FN Hradec Králové

Pneumatosis cystoides intestinalis představuje přítomnost plynu ve stěně trávicí trubice, často je provázena i přítomností plynu v peritoneální dutině, retroperitoneálně a v portální žíle. Tento vzácný fenomén může provázet celou řadu stavů a onemocnění.

V první kazuistice prezentujeme nemocného s náhodným koloskopickým nálezem primární pneumatosis cystoides intestinalis tračníku, typický endokopický obraz byl podpořen cytologickým nálezem aspirátu cyst.

Ve druhém případě uvádíme pneumatosis cystoides intestinalis provázenou pneumoperitoneem a pneumoretroperitoneem u nemocné s Crohnovou nemocí po opakovaných resekcích, u které došlo k regresi nálezu při terapii antibiotiky a kyslíkem.

Třetí je kazuistika nemocné s cévním ileem, komplikovaným gangrénou s přítomností plynu ve stěně tenkého střeva i v mezenteriálních žilách, portální žíle i jejích intrahepatálních větvích. Na pozadí těchto případů popisujeme celé spektrum možných stavů provázených pneumatosis cystoides intestinalis a význam správné diagnostiky.

Klíčová slova: pneumatosis cystoides intestinalis, kolorektální polyp, Crohnova choroba, pneumoperitoneum, pneumoretroperitoneum, intestinální ischémie, cévní ileus, plyn v portální žíle.

Vícečetné divertikly duodena - indikace k proximální pankreatoduodenektomii

Daniel Langer, Radek Doležel1, Štěpán Suchánek2, Miroslav Ryska

Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Praha
1Fakulta vojenského zdravotnictví. Univerzita obrany Hradec Králové
2lnterní klinika 1. LF UK a ÚVN Praha

Autoři prezentují 61letou pacientku s anamnézou zhoršujících se chronických bolestí v pravém epigastriu s propagací do zad (trvajících od listopadu 2004), hubnutí a horního dyspeptického syndromu. Endoskopicky byly verifikovány vícečetné divertikly duodena, ezofagitida I. stupně a duodenogastrický reflux. Dle ERCP a enteroklýzy deviován d. choledochus, bez útlaku a dilatace žlučového stromu, dva objemné parapapilární divertikly a třetí na přechodu D3-D4. Výpočetní tomografie neodhalila patologii pankreatu ani jater. Chirurgická léčba spočívala v parciální pankreatektomii (Traverso-Longmire). Pooperační období bylo komplikováno infekcí v ráně, nyní je již pacientka bez obtíží. V úvodu autoři popisují možnosti chirurgické terapie a její benefit a poměrně úzkou indikační šíři při symptomatických objemných divertiklech duodena.

Litorální angiom (littoral cell angioma) u pacienta s ulcerózní kolitidou

Křížová V, Mareš K, Syrůček M

Interní oddělení Nemocnice Na Homolce Praha
1Oddělení patologie Nemocnice Na Homolce Praha

Pacient s relapsem ulcerózní kolitidy, která neodpovídala na léčbu kortikoidy a mesalazinem. U pacienta bylo zjištěno nejasné ložisko v horní části zvětšené sleziny Byla provedena splenektomie, makroskopicky zjištěna slezina s kulovitým hnědočerveným tumorem 50 mm, který byl po histologickém vyšetření zhodnocen jako litorální angiom, což je primární benigní vaskulární tumor sleziny. Nádor je tvořen populací vycházející z litorálních buněk, což je podskupina sinusových endoteliálních buněk vybavená vysokou lyzosomální aktivitou. Poprvé popsal tuto jednotku v roce 1991 Falk et al. Její výskyt je vzácný.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test