Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Ces.Slov.Gastroent.Hepatol., 2005, roč. 59, č. 2, s. 49.

Kodex zásad publikační a přednáškové činnosti

Petr Dítě Orcid.org  1,2

+ Pracoviště

1. Publikovat a přednášet vlastní výsledky, včetně vlastní dokumentace. Údaje z literatury vždy s uvedením zdroje – tj. autor, citace, minimálně rok vydání. Obrazová dokumentace nebo jinak nezměněná grafická dokumentace z jiné práce vždy a pouze se svolením autora.

2. Spoluautorství – první autor přednášky nebo publikace má etickou povinnost uvést všechny osoby, které se na vzniku díla podílely, a to buď při sběru dat, vyšetřovaní osob, jejichž výsledky byly v práci použity, nebo při registraci dat získaných u studií multicentrických. Pořadí spoluautorů je nezpochybnitelným právem prvního autora, měl by však být schopen zdůvodnit, proč právě toto pořadí. Není to sice povinnost, ale tak jako naprostá většina přijatých zásad našeho denního života, je i autorství a spoluautorství založeno na kolegialitě, etice a respektování přijatých norem.

3. Každá publikace by měla uvést literární zdroje. Mělo by platit, a většina českých časopisů se dohodla tak postupovat, že budou uváděny vždy i publikace českých autorů mající k dané problematice vztah. Není to jen jistý projev kolegiality a ocenění práce domácích badatelů, je to i nutná podmínka pro citovanost domácího časopisu a jeho zařazení do mezinárodních databází.

4. První autor studie před zahájením kroků k realizaci publikace má informovat potenciální spoluautory, doporučováno je předložit osnovu sdělení, což se v praxi neděje. Významnou je žádost o schválení publikace spoluautory a jejich písemný souhlas (podpis). Pokud jde o spoluautory přednášky, mají být o sdělení předem informováni.

5. V západních státech Evropy a USA je součástí klinické publikace prohlášení o etické nezávadnosti práce.

6. Práce ve formě vědeckého sdělení v tuzemském časopise by neměla být více než 1krát publikovaná a je vhodné, aby tomu tak bylo i pokud jde o přednášku. Neplatí to pro přednášky a publikace postgraduální.

Každý kdo přednáší a publikuje by neměl zapomínat na Hippokratovu přísahu – bod o lékařské kolegialitě. Celá medicína, a to včetně jejich plodů, což je i naše přednášková a publikační činnost, je především o etice, slušnosti, vzájemném kontaktu a respektování se.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test