Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Ces.Slov.Gastroent.Hepatol., 2005, roč. 59, č. 2, s. 94.

[Infekce virem hepatitidy C]

Jan Petrášek Orcid.org  

+ Pracoviště

Urbánek P. Infekce virem hepatitidy C. Praha: Galén, 2004; 221.

MUDr. P. Urbánek je znám v lékařské, ale především hepatologické veřejnosti jako jeden z našich předních znalců problematiky infekčních hepatitid. Nepřekvapí proto, že z jeho pera vychází monografie věnovaná problematice typu C infekční hepatitidy. Tomuto tématu je celosvětově věnována mimořádná pozornost (infekční hepatitidy A a B již mají období největšího zájmu za sebou) z řady důvodů. Především se ukázalo, že HCV infekce je jednou z hlavních příčin chronických jaterních onemocnění. Celosvětově se infikovaná populace odhaduje na 160 000 000 obyvatel. Současně se soudí, že jak akutní, tak i chronická hepatitida, cirhóza a hepatocelulární karcinom mohou být důsledkem infekce HCV. O významnosti tohoto onemocnění není pochyb. Především proto je tato kniha aktuální a významná.

Vlastní text má cca 200 stran. Je schematicky rozdělen na část obecnou, přinášející literární přehled problematiky (128 stran), a část představující vlastní výsledky (50 stran).

Obecnou část nazvanou Literární přehled problematiky tvoří soubor kapitol věnovaných epidemiologii, metodám detekce infekce, genetické charakteristice viru hepatitidy C, terminologické a histologické klasifikaci hepatitid, interpretaci výsledků jaterní biopsie, průběhu onemocnění, problematice akutní a chronické infekce, vzniku jaterní cirhózy, hepatocelulárního karcinomu, extrahepatální manifestaci HCV infekce, terapii infekce u dospělých i u dětí, možnostem vakcinace ad. V oddíle Vlastní výsledky autor uvádí: epidemiologickou analýzu souboru, použité diagnostické laboratorní metody, formy HCV infekce, hodnocení aktivity jaterního postižení, odpovědi na léčbu ad.

Text je psán dobrou češtinou, i náročnější kapitoly jsou dobře srozumitelné. V (netypicky) zařazené části vlastních výsledků najdou zvláště klinicky orientovaní čtenáři odpovědi na řadu důležitých otázek. Text je opatřen množstvím přehledných tabulek a obrázků pomáhajících porozumění složitějšího textu anebo numericky dokumentujících některá fakta.

(Až příliš) bohatá literatura uvedená za první částí (551 citací) je sice z posledních deseti let, ale převažují prameny z posledních pěti roků. »Vyzkoušel« jsem rejstřík a zjistil, že – ač kratší – je funkčně dostačující. Kniha je tištěna na pěkném papíru, dvoubarevnost jí zbavila obvyklé šedosti a zvýraznila především tabulky a obrázky. Po redaktorské stránce jí byla věnována pečlivost vlastní nakladatelství Galén.

Knihu doporučuji všem hepatologům, pracovníkům JIP, dialyzačních a chirurgických pracoviš». Všichni z ní budou mít užitek.

prof. MUDr. Jan Petrášek, DrSc.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test