Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2006; 60(5): 227.

Gastroenterology and Endotherapy XXIVth European Workshop

Jan Martínek Orcid.org  1,2

+ Pracoviště

19.-21. června 2006, Brusel, Belgie

V roce 1983 se v Bruselu konal poprvé dnes již tradiční a pravděpodobně nejznámější workshop s přímými endoskopickými přenosy. Tradice je znát na každém kroku a je jistě ku prospěchu věci. Letos se konal 24. ročník sympozia a samozřejmostí byly bezchybná organizace, vynikající kvalita přenášeného obrazu i zvuku, dobrá režie a střihy z jednoho na další sálky tak, že se diváci nenudili, ale shlédli vše potřebné. Důležitá byla též diskuse v sále a jen malý počet jindy unavujících přednášek. Zvláště jedna přednáška byla očekávána se zvýšeným zájmem, ale R. Hawes (USA) nepodal nadstandardní výkon. Přednáška se věnovala dalšímu pokroku na poli »chirurgie přirozeními ústími = NOTES«, neboli tzv. transgastrickou chirurgií.

Kvalitní personální obsazení ze všech částí světa a stálá snaha o prezentaci nejen základních metod (což ocení začátečníci v terapeutické endoskopii), ale i zcela nových, často ještě experimentálních metod, je také samozřejmostí.

Kvalita nabízeného zčásti kontrastuje s jinými workshopy tohoto typu, kde jednou vázne přenos, jindy zvuk, v některých případech zase nejsou k dispozici vhodní pacienti. Tomu všemu se tento workshop vyhýbá. Velmi oživující je i vytváření kreslených vtipů k danému tématu on-line skvělým grafikem.

Personální obsazení je v Bruselu podobné každý rok. Hlavním organizátorem je Jacques Deviere, nástupce jinak stále aktivního Michela Cremera. Mezi endoskopujícími byli G. Costamagna (Itálie), P. Fockens (Nizozemí), N. Marcon (Kanada), H. Neuhaus (Německo), T. Ponchon (Francie), P. Sharma (USA), J. Sung (Hongkong) a další. Zmínku též zaslouží nepřerušená čtyřiadvacátá účast Francouze Claudie Liguoryho.

Při workshopu jsem si uvědomil, že oproti loňskému roku přibylo několik zcela nových metod, zatímco jiné (např. Enteryx) byly již z klinického experimentování poprávu staženy. Jisté je, že vývoj endoskopie jde nezadržitelně kupředu, někdy bych řekl, že až příliš. Jak je možné, že některé metody jsou k používání schváleny ještě před provedením výkonu na dostatečném počtu pacientů? To kontrastuje se schvalovacími řízeními v oblasti léků. Jen na okraj schválené antirefluxní endoskopické procedury (např. Stretta, též na workshopu předvedená) mají na svědomí jistě více problémů a komplikací (a k tomu připočtěme horší účinnost) než např. prepulsid, skvělý lék, který musel být celosvětově stažen.

Nicméně celosvětovou premiéru mělo představení nové endoskopické antirefluxní procedury »Esophyx«, kdy se za pomoci speciálního akcesoria a několika stehů výsledný stav velmi přibližuje fundoplikaci. Mně osobně se tento přístup (zatím jen klinické zkoušky) jeví jako nejslibnější ze všech ostatních antirefluxních procedur.

Předvádění mukozektomií a slizničních disekcí je již standardně zařazovanou procedurou, které mistrně ovládají nejenom Japonci, ale též H. Neuhaus a T. Ponchon.

Velká pozornost byla věnována zvětšovacím a mikroskopickým technikám - konfokální endoskopii a laserové mikroskopii a uplatnění NBI (narrow band imaging). Přesto jejich klinický význam zůstává, alespoň pro mne, velmi sporný.

K vidění bylo nespočet zajímavých případů řešených endosonograficky (pseudocysty, drenáž pankreatiku apod.), včetně elastografie. U ERCP případů byla doménou diskuse o účinnosti nových systémů k práci s akcesorii - tj. Rx systému, Fusion systému a V-systému. Opět jsem ale nenabyl dojmu, že bez těchto novinek nelze žít.

Předváděnou novinkou byl též nový divertikuloskop, kdy endoskopická resekce Zenkerova divertiklu (lépe jehlovým nožem než argonem) se stala opravdu elegantní procedurou.

Mezi další, relativně nové předváděné metody, patřilo zavedení a extrakce balónu proti obezitě, užívání nových typů stentů (Polyflex, Wallflex), dvojbalónové enteroskopie apod.

Z České republiky se letošního setkání účastnilo 8 lékařů a sester, celkem se akce účastnilo více než tisíc lékařů a sester z různých koutů světa.

Závěrem lze říci, že belgičtí organizátoři nezůstali nic dlužni své pověsti a připravili další skvělý endoskopický zážitek. Za to jim i touto formou děkuji.

Jan Martínek

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test