Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Gastroent Hepatol 2014; 68(1): 10-13.

Fekální kalgranulin C u nemocných s idiopatickými střevními záněty

Karin Malíčková Orcid.org  1,2, Martin Bortlík Orcid.org  1,3,4, Dana Ďuricová Orcid.org  1, Martin Lukáš Orcid.org  1, Luděk Hrdlička Orcid.org  5,6, Naděžda Machková Orcid.org  1, Milan Lukáš Orcid.org  1

+ Pracoviště

Souhrn

Cílem práce je analýza hladin fekálního kalgranulinuC u nemocných se střevními záněty, srovnání s vyšetřením fekálního kalprotektinu, výpočet senzitivity a specificity testu fekálního kalgranulinu C pro diagnózu idiopatického střevního zánětu (IBD) a určení parametrů variability měření kalgranulinu C při použití metody enzymové imunoanalýzy (ELISA).

Materiál a metodika: Bylo analyzováno 50 vzorků stolice pacientů s Crohnovou nemocí (n = 21), ulcerózní kolitidou (n = 19) a nemocných s blíže nespecifikovanou nemocí střeva (n = 10). Ve fekálních eluátech byly stanoveny koncentrace kalprotektinu (MRP8/14) a kalgranulinu C (MRP6). Statistická analýza dat spočívala ve srovnání kvantitativních a kvalitativních výsledků obou testů, ve stanovení parametrů variability měření a diagnostické hodnoty vyšetření kalgranulinu C a ve výpočtu referenčního rozmezí normálních hodnot.

Výsledky: Byla nalezena signifikantní pozitivní korelace fekálních koncentrací kalprotektinu a kalgranulinu C (r = 0,829; p < 0,001). Při kvalitativním hodnocení výsledků bylo dosaženo konsenzu metod v 90 % případů. Vypočtená diagnostická senzitivita testu fekálního kalgranulinu C pro diagnózu IBD byla 75 %, specificita 88 %. Parametry variability použité ELISA soupravy k detekci fekálního kalgranulinu C byly v souladu s požadavky normy IS015189.

Závěr: Kalgranulin C je novým biomarkerem zánětu střevní sliznice. Do značné míry koreluje s fekálním kalprotektinemjeho hladina však stoupá výhradně při neutrofily zprostředkovaném zánětu.

Klíčová slova

S100 proteiny, idiopatické střevní záněty, kalgranulin C, kalprotektin

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test