Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Ces.Slov.Gastroent.Hepatol., 2005, roč. 59, č. 2, s. 93.

[Endoscopic diagnosis in gastroenterology] : [CD-ROM]

Bohumil Fixa1

+ Pracoviště

Mařatka Z, Armengol Miró JR, eds. Endoscopic Diagnosis in Gastroenterology. Normedia CD Gastro Version 3.0. Bad Homburg: Normed Verlag 2004. – ISBN 3-89155-078-2, euro 149.

Renomovaní autoři v oblasti endoskopie gastrointestinálního traktu připravili pro gastroenterology i pro další lékaře, pečující o své vzdělání v oblasti gastroenterologie, podklady pro multimediální CD-ROM. Vše opatřili standardizovanou terminologií a textem i legendami v angličtině, němčině, španělštině, francouzštině a italštině. Jazyky lze kliknutím měnit. Autoři předložili zájemcům více než 1000 endoskopických obrazů, řadu schematických nákresů, videosekvencí endoskopických nálezů a postupů z oblasti gastroenterologie. Vše opatřili moderní terminologií. Firma Normed Verlag uplatnila své mnohaleté zkušenosti a zajistila vysokou technickou úroveň publikace.

Atlas je rozdělen do jednotlivých kategorií (endoskopický obraz, videozáznam, histologický a rentgenový nález) a podle jednotlivých anatomických oblastí do příslušných segmentů (jícen, žaludek atd.). Po otevření segmentu najdeme schematické znázornění zdravého orgánu, fyziologické funkce a způsoby vyšetření. Jako velmi prospěšná se jeví ikona »Search« umožňující rychlé vyhledání žádaného problému. Díky videozáznamům je možné seznámit se i s nejmodernějšími technikami, např. s mukózektomií, zaváděním stentů, argonovou fotokoagulací ap. Obrázky patologických stavů vysoce převyšují svou kvalitou obrázky ve většině atlasů. Prakticky důležité je uvádění vedle nálezů endoskopických i nálezů rentgenových. Taková prezentace usnadňuje dobrou orientaci i méně zkušeným endoskopistům.

Publikace poskytuje výtečný přehled o gastroenterologické endoskopii. Zkušení autoři jsou zárukou kvality poskytovaných informací. Za významné pokládám využití CD-ROM nejen pro vlastní poučení, ale též jako důležitou pomůcku pro pregraduální i postgraduální výuku. Cena vzhledem k uvedeným přednostem se mi jeví jako přiměřená.

Vřele tuto publikaci ve formě CD-ROM doporučuji.

prof. MUDr. Bohumil Fixa, DrSc.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test