Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Gastroent Hepatol 2015; 69(6): 577– 578.

Dva kontinenty, dvě země, jedno společné téma – hepatogastroenterologie

Přemysl Falt Orcid.org  1

+ Pracoviště

33. český a slovenský gastroenterologický kongres, který se konal 12.–14. listopadu v Praze, hodnotím z různých důvodů jako velmi úspěšný. Je třeba si uvědomit, že nebyl jen důležitou událostí pro českou a slovenskou gastroenterologii, ale také pro jednu z nejmladších a nejmenších gastroenterologických společností světa, kterou je Beninská gastroenterologická společnost (SBHGE – Société Béninoise d’Hépato-Gastroentérologie). SBHGE vyjádřila svou přítomnost v Praze stánkem, kterým se snažila prezentovat Benin, beninskou gastroenterologii a také zveřejnit hlavní body čerstvě podepsaného memoranda partnerství mezi Českou gastroenterologickou společností (ČGS) a SBHGE. Jedním z klíčových bodů memoranda je výměna zkušeností v praxi, výzkumu a v digestivní endoskopii.
Z mého pohledu byl beninský stánek sympatickým oživením a jedním z nejvíce navštěvovaných míst na celém kongresu. Kromě milých děvčat, asi nejlepších kešu oříšků na světě a autentických dřevěných výrobků a ozdob považuji za hlavní příčinu úspěchu velmi vkusnou a nenásilnou prezentaci Beninu, beninské gastroenterologie a jejích projektů. Díky solidaritě českých a slovenských gastroenterologů se během tří dnů kongresu pod dohledem neziskové nevládní organizace Benin Santé, jejichž cílem je boj proti virové hepatitidě B v Beninu   (www.beninsante.org), podařilo získat prostředky na depistáž a očkování 12 beninských dětí v jednom z center pro sirotky („un enfant, une vie“ – jedno dítě, jeden život).
Benin, dříve Dahomey, je malá země v západní Africe o rozloze něco málo přes 114 000 km² s počtem obyvatel srovnatelným s ČR. Benin je sice jednou z nejchudších oblastí, ale na druhou stranu také jednou z politicky poměrně stabilních a demokratických afrických zemích. O Beninu se v ČR příliš nemluví a při tom je zde pro cizince mnoho zajímavých míst a turistických lákadel. I když očkování novorozenců proti virovým hepatitidám je povinné a státem hrazené, morbidita i mortalita spojená s hepatotropními viry i jinými chorobami trávicího traktu je stále vysoká ve srovnání se západními zeměmi. Hepatogastroenterologie je v Beninu stále považována za „složitou superatestaci“, o kterou je malý zájem. Dlouho se touto problematikou zabývali pouze praktičtí lékaři, internisté a chirurgové. V současné době je v Beninu asi 10 atestovaných a řádně registrovaných hepatogastroenterologů, z toho dva jsou v cizině. Předpokládá se existence dalších gastroenterologů beninského původu v zahraničí a evidováno je pouze asi šest mladých lékařů v přípravě v různých zemí světa. Zájem o tento obor pomalu roste, přesto je to ohromná výzva pro zatím malý počet beninských odborníků. Přáním představitelů SBHGE je rozvinout v Beninu moderní terapeutickou endoskopii a založit fungující dlouhodobou spolupráci s ČGS vč. pravidelných výměnných pobytů beninských a českých lékařů. Nebylo by od věci, pokud by pod českou záštitou v Beninu vzniklo lékařské centrum s dobrou endoskopickou školou, kde by mohli čeští odborníci proškolovat lékaře západoafrické země.
Základním kamenem školicího centra by se mohla stát klinika „la Clinique les Archanges“, jejíž humanitární činnost byla na stánku prezentována. Klinika si klade za cíl organizovat výměnné pobyty gastroenterologů mezi oběma zeměmi vč. finanční podpory prostřednictvím speciálně dedikovaného fondu a postupné vytvoření školicího centra přímo v Beninu. Organizace apeluje na odborníky a případné sponzory, kteří by mohli s tímto náročným projektem pomoci. Velmi vítané jsou i použité a funkční přístroje, které by se v centru mohly využít. Kontaktní osobou je MUDr. Vincent Zoundjiekpon z Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě (vincent04@post.cz, cliniquearchanges@gmail.com, +420 608 080 209, www.clinique-archanges.org).
Historicky první kongres beninské gastroenterologické společnosti se bude konat začátkem května 2016. Představitelé české gastroenterologie a hepatologie jsou srdečně zváni k aktivní i pasivní účasti. Myslím, že by kongres mohl být dobrým důvodem k návštěvě této zajímavé země.
Závěrem mi dovolte vyjádřit náš velký obdiv nad aktivitami hlavního iniciátora, dr. Zoundjiekpona, a popřát jemu a celé beninské gastroenterologii co nejvíce úspěchů a postupné dosažení cílů a uskutečnění projektů, které s takovým nadšením prezentují.
 
MUDr. Přemysl Falt, Ph.D.
Centrum péče o zažívací trakt
Vítkovická nemocnice, a. s.
Zálužanského 1192/15
703 84 Ostrava
faltprem@centrum.cz



Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test