Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2007; 61(2): 106.

Dopisy redakci

Petr Dítě Orcid.org  1,2

+ Pracoviště

Vážená redakce,
potěšilo nás, že naše publikace(1) iniciovala diskuzi a že svůj komentář zaslal redakci právě profesor MUDr. Zdeněk Mařatka, DrSc.(2).

V literatuře, se kterou jsme při tvorbě našeho článku pracovali, jsou zmiňovány pouze eroze jako defekt nepřesahující hranice mukózy. V naší studii jsme pro identifikaci „eroze" použilli povrchní defekty, kryté hematinem nebo fibrinem. Nejednalo se o petechie. Některé z endoskopických nálezů byly zařaditelné mezi obraz papulózní gastropatie. Tím bych rád odpověděl na otázku, zda všichni čtyři autoři článku měli při hodnocení lézí stejná kritéria - ano.

V práci jsme nepoužili skórovací Lanzův systém, tj. počet erozí na hodnocenou slizniční plochu, ale prostý počet erozí. Ve studii jsme sledovali osoby asymptomatické stran žaludečních symptomů, a to 1 měsíc po nasazení malé dávky ASA. Zřejmě i proto jsme nenalezli typickou hemoragickou gastropatii. Protože v této problematice hodláme dále pokračovat, především pokud jde o léky uváděné jako léky alternativní ASA z kardiologické indikace, budeme kromě přesné definice lézí používat Lanzův skórovací systém, a to i pro srovnání leze za fyziologických poměrů vs. leze indukované léky. Ale na základě textu prof Mařatky bude nezbytné použít rovněž endoskopickou klasifikaci erozí, jak je v textu pana profesora uvedena.

prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.
Interní gastroenterologická klinika FN, Brno

1. Dítě P, Novotný I, Kunovská M, Munzová H. Minidávka kyseliny acetylosalicylové (ASA) a endoskopické změny sliznice žaludku a dvanáctníku. Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2006; 60: 213-214.

2. Mařatka Z. Poznámky k práci o endoskopických nálezech u osob užívajících kyselinu acetylsalicylovou. Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2007; 61: 56.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test