Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2008; 62(5): 282..

Diagnóza a léčba Crohnovy nemoci v populaci ohrožené tuberkulózou

Zdeněk Mařatka Orcid.org  

+ Pracoviště

Epsten D, Watermeyer G, Kirsch R. : Review article: The diagnosis and management of Crohn's disease in populations with high-risk rates for tuberculosis. Aliment Pharmacol Ther 2007; 25: 1373-1388.

V regionech s endemickým výskytem střevní tuberkulózy je diferenciální diagnóza Crohnovy nemoci (CD) obtížná pro podobnost klinických, rentgenových, endoskopických a histologických známek. Kromě toho léčení CD značně zvyšuje riziko reaktivace latentní tuberkulózy. Autoři, kteří pracují v prostředí zamořeném tuberkulózou, jsou zvýšenou měrou konfrontováni s těmito problémy. Navrhují diagnostický algorytmus k řešení diferenciální diagnózy a léčebný postup s důrazem na tumour necrosis factor u nemocných s nálezem latentní tuberkulózy.

KOMENTÁŘ

Otázka vztahu mezi CD a střevní tuberkulózou se táhne historií CD jako červená ni» a má několik aspektů.

1. Až do identifikace „terminálni ileitidy“ roku 193 2 byl granulomatózní střevní zánět pokládán za tuberkulózu a teprve absence kaseifikace byla zjištěna jako významná známka odlišující granulomatózní zánět tuberkulózni a netuberkulózní. Podle současného převládajícího názoru není mezi oběma nemocemi příčinný vztah a jejich odlišení je tedy záležitostí diferenciální diagnózy.

2. Přesto se stále objevují doklady o tom, že CD je zvláštní, mitigovanou formou tuberkulózy, nebo že je způsoben variantami Kochova bacila, především mykobakteriemi typu M. avium, Subspecies paratuberculosis (MAP) (1) . Tento názor byl v poslední době podepřen novými poznatky(2) i pozitivními výsledky anti-mykobakteriální terapie (3).

3. Hlavní farmakoterapie Crohnovy nemoci se zakládá na steroidech, jejichž dlouhodobá aplikace snižuje odolnost k tuberkulóze a může vyvolat exacerbaci latentního tbc procesu. Tento poznatek nás vedl již v počátcích steroidní léčby CD k současnému preventivnímu podání isoniazidu (INH) (4) .

4. Tato kombinace steroidů s antituberkulotiky měla v několika našich případech příznivé výsledky, které však nebyly ověřeny kontrolovanými zkouškami. Dnes se jako místo INH doporučují rifabutin, clofamizin a clarithromycin a kladné působení je dokládáno hojením lézí podélnými jizvami (3) .

A» je vztah CD a tuberkulózy jakýkoliv, je pravděpodobné, že preventivní nebo léčebná aplikace tuberkulostatik v kombinaci se steroidy má své výhody a měla by být vzata v úvahu zvláště při dlouhodobé steroidní terapii a v prostředí ohroženém tuberkulózou.

prof. MUDr. Zdeněk Mařatka, DrSc.

LITERATURA
  • 1. Fixa B, Komárkova O. Mikroflóra trávicího ústrojí za fyziologických a některých patologických podmínek. In Mařatka Z (ed). Aktuality v gastroenterologii. Praha: AZ Servis 1994; 57-82.
  • 2. Clancy R, Ren Z, Turton J,Pang G, Wettstein A. Molecular evidence for Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis in Crohn's disease correlates with enhanced TNF-alfa secretion. Digestive and liver disease 2007; 39 : 445-451.
  • 3. Borody TJ, Bilkey S, Wettstein AR, et al. Anti-mycobacterial therapy in Crohn's disease heals mucosa with longitudinal scars. Digestive and liver disease 2007; 39: 438-444.
  • 4. Mařatka Z, Kubernátová D, Kudrniann J, Čapek V. Colitis regionalis. Cas Lék čes 1968; 107(49): 1473-1482.

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test