Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2008; 62(6) 347.

Devadesát pět let profesora Mojmíra Fučíka

Petr Bartůněk Orcid.org  

+ Pracoviště

Profesor MUDr. Mojmír Fučík se 18. prosince 2008 dožívá 95 let. Je konvencí zpravidla konstatovat, že se tak děje při plné jubilantove svěžesti. Že tomu tak v případě prof. Fučíka skutečně je, se přesvědčili účastnící slavnostního shromáždění, které se konalo 16. září t. r. na IV. interní klinice 1. LF UK a VFN v Praze. Bylo vzpomenuto 110. výročí dokončení Jubilejního pavilónu, kde klinika sídlí. Mezi hosty vystoupil profesor Fučík s neobyčejně zajímavým příspěvkem plným vzpomínek, které udivovaly počtem zevrubně popsaných události, jmen a dat.

CSGH 6/2008

Profesor Fučík se narodil v Čáslavicích u Třebíče v rodině řídícího učitele, který mu dal kromě touhy po vzdělání i první základy vzdělání hudebního.

Po maturitě v roce 1932 studoval na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde působil jako pomocná studentská síla v Léčebně zhoubných nádorů na Žlutém kopci. Po promoci v roce 1938 působil jako sekundár v Pelhřimově a v roce 1946 nastoupil na IV. interní kliniku vedenou prof B. Prusíkem. Základy gastroenterologie na IV interní klinice položil krátce po květnové revoluci 1945 J. Mašek, pozdější ředitel krčského Ústavu pro výzkum výživy lidu. K značnému oživení tohoto oboru došlo s příchodem dr. Mojmíra Fučíka na kliniku v roce 1946. Spolu s dr. F. Tionem prováděli již v roce 1947 jaterní punkce. Fučík sám uskutečnil několik tisíc gastroskopií rigiodním gastroskopem a pod jeho vedením vyrostla celá řada výborných gastroenterologů jako M. Jablonská, dr. Kohout, R. Ronský J. Pražák, I. Šindelářová, M. Svitavský a další. V popředí jeho odborných zájmů byla gast-roenterologická onkológie, vředová nemoc, bílkovinné spektrum žaludečního obsahu, patofyziologie břišní bolesti. Vědecké zájmy uplatnil především při řízení Výzkumné gastroenterologické laboratoře, která byla při klinice založena v roce 1957. Velmi široce rozvinul spolupráci především s chirurgickou klinikou a v tomto kontextu se zasloužil o velmi populární meziklinické demonstrační a indikační semináře s hojnou účasti gastroenterologů a chirurgů. Vedle vedení kliniky v letech 1959-1980 zastával téměř nepřehledný počet významných odborných a akademických pozic, z nichž je třeba uvést alespoň funkci proděkana lékařské fakulty, prorektora Univerzity Karlovy, v obou případech opakovaně. Rovněž působil jako místopředseda zdravotního výboru Národního shromáždění, člen vědecké rady MZd ČSR, hlavní internista ČSR, předseda Československé gastroenterologické společnosti a v řadě dalších funkcí.

Byl oblíbený jako pedagog nejen pro velmi vřelý vztah ke studentům, ale neméně pro laskavost a často i shovívavost. Ostatně to odpovídalo jeho osobnostnímu profilu, v němž vždy dominovala skromnost, ohleduplnost a nezištnost. Pedagogická činnost vyústila v koncepci nové učebnice „Základní vyšetření ve vnitřním lékařství", která byla opakovaně vydána jako scriptum a později jako celostátní učebnice. Odborné i pedagogické zkušenosti mohl řadu let uplatňovat i jako předseda komise pro atestace II. stupně z vnitřního lékařství.

Neméně laskavý a chápající byl ve vztahu k nemocným. Příkladné byly jeho velké vizity, kdy si snadno získával nemocné opravdovým zájmem o jejich problémy a snadno s nimi navazoval kontakt.

Volný čas věnoval od časů středoškolských studií komorní hudbě, kterou aktivně pěstoval prakticky po celý život. Sám výborný violista byl obklopen řadou výtečných hudebníků - amatérů, mezi které patřil endokrinológ doc. E Tvaroh, ale rovněž i vynikající hudebníci jako prof. B. Heran, čelista komorního orchestru Hyksa či hudební skladatel a filharmonik.

Martinovský Později komorní kvarteto jím vedené muzicírovalo na IV. interní klinice vždy na Štědrý den při příležitosti vánoční vizity, a tak se pokračovalo - a dosud pokračuje - v tradici kdysi zavedené prof. J. Thomayerem. Dalším „koníčkem" profesora Fučíka je obdiv k malířům 19. století, který vyústil ve znamenitou osobní sbírku, ale především mimořádné znalosti - zvláště našich krajinářů.

Panu profesorovi ze srdce upřímně přejeme, aby dosáhl rovné stovky ve stávající kondici ducha i těla.

doc. MUDr. Petr Bartůněk a spolupracovníci IV. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test