Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2007; 61(3): 156.

Bolest

Zdeněk Mařatka Orcid.org  

+ Pracoviště

Rokyta R, Kršiak M, Kozák J.

Praha: Tigis 2006; 684 s, obr. zčásti bar., tab. ISBN 80-235 00000-0-0.

Česká lékařská akademie pod obratným řízením Cyrila Höschla a jeho blízkých spolupracovníků pokračuje v tradici slavné České akademie věd a umění, založené J. Hlávkou, v podpoře rozvoje lékařské vědy činností společenskou, přednáškovou i publikační. Kromě pravidelně vycházející Revue přichází nyní i s vydáním impozantní monografie o tématu poutajícím zájem všech oborů napříč lékařskou vědou základní i aplikovanou. Předzvěstí tohoto spisu byl kongres ČLA v Liberci na téma Bolest, který odstartoval kolektivní práci pod vedením hlavního editora R. Rokyty, editorů M. Kršiaka aj. Kozáka a sedmdesáti autorů. Forma tohoto díla nezapře, že bylo organizováno převážně z hlediska základního výzkumu, zvláště patofyziologie a farmakologie. Z osmi velkých oddílů je pět věnováno otázkám po výtce teoretickým a tři více klinickou aplikací. Čtenář se tedy především poučí o fyziologii a patofyziologii bolesti vůbec, o jednotlivých typech, základních diagnostických přístupech, obecné farmakologii, o aspektech etických, humanitních a psychosomatických. Články jsou odborně zpracované a mohou sloužit jako autoritativní zdroj informací.

O klinických aspektech je pojednáno poměrně stručněji. Netroufám si posoudit podobory, o nichž nejsem dostatečně informován, a vyjádřím se jen ke gastroenterologii, jak to odpovídá zaměření našeho časopisu. Bolest v oblasti břicha je pravděpodobně nejčastějším příznakem, s nímž se lékař v tomto oboru setkává, a není české učebnice či monografie, která by se s tímto problémem nesnažila vyrovnat. V tomto spise se břišní bolesti týká kapitola o bolesti viscerální (s. 267) a kapitola o bolestech v dutině břišní (s. 414). První příspěvek je převážně teoretický, druhý zohledňuje hlavně aspekty chirurgické. Gastroenterologklinik postrádá pojednání o hlavních problémech lékařské praxe - bolesti břicha u poruch neorganických z hlediska diferenciální diagnózy a diferencovaného léčebného přístupu. Chybí pojednání o bolestivosti, tj. bolesti vyvolané vyšetřovacím manévrem, tento termín není uveden ani ve slovníčku. Bohužel palpace břicha je dnes, v době převládající diagnostiky vizuální, opomíjena ke škodě nemocných a zmínka o ní by zde měla najít své místo. Zmínky by si zasloužil problém bolesti nadbřišku při definici dyspepsie a celá problematika, která s tím souvisí zvláště při klasifikaci a diferenciální diagnóze funkčních poruch a tzv. funkčních bolestí břicha. Není zmínka o bolestivosti břišních vegetativních pletení, které jsou častou příčinou bolestí v břiše a zdrojem nesprávných interpretací. Nejsou citovány české práce k těmto otázkám, ačkoli i české písemnictví k nim přispělo.

Úhrnem jde o záslužné dílo, shrnující patofyziologické základy nauky o bolesti. Je poučné pro kliniky, kteří jsou soustředěni na praktické problémy diagnostiky a potřebují doplnit teoretickou základnu praxe autoritativním výkladem odborníků. Je potěšitelné, že takové dílo napsali čeští autoři. Editoři slibují pokračování zájmu o tuto problematiku a další vydání této monografie. Z hlediska gastroenterologie lze dát k úvaze doplnění a rozšíření o klinické aspekty břišní bolesti - jednoho z nejpalčivějších problémů v praxi.

Zdeněk Mařatka

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test