Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Gastroent Hepatol 2016; 70(6): 472.

Bariatrie

Martin Fried1

+ Pracoviště

Vážení a milí čtenáři,
dostává se k Vám číslo časopisu zaměřené tentokrát „netradičně“, a to na problematiku léčby obézních nemocných, zejména pak bariatrickými a metabolickými operacemi.
Nejde o ojedinělý experiment s obsahem tohoto čísla, ale naopak jsme přesvědčeni, že jde o začátek dlouhodobě zaměřené, plodné spolupráce a výměny zkušeností s podoborem bariatricko-metabolické chirurgie. Ta přesahuje zásadním způsobem hranice mnoha oborů – břišní chirurgie, gastroenterologie, endoskopie, hepatologie, interní medicíny, diabetologie, psychologie, nutrice, gynekologie a dalších.
Bariatricko-metabolická chirurgie se díky dlouhodobým, velmi úspěšným výsledkům léčby stala v posledních desetiletích standardním a uznávaným postupem při léčbě obezity 2. stupně a vyšších (body mass index (BMI) > 35), a také při léčbě nemalé části diabetiků 2. typu, a to i s BMI < 35. Například u diabetiků 2. typu lze operačním zákrokem na gastrointestinálním traktu navodit kompletní, více než pětiletou remisi diabetu u > 65 % z nich, a u dalších 15–20 % jejich onemocnění výrazně zlepšit. Výborné terapeutické výsledky vedly k dramatickému zvýšení počtu celosvětově prováděných operačních zákroků v indikaci léčby obezity a/nebo diabetu 2. typu. Počty operovaných pacientů tak přesáhly 500 000 výkonů za rok.
Článek Současná bariatricko-metabolická chirurgie autorů Holéczy et al [1] z Ostravy přehledným způsobem přibližuje základní operační výkony nejčastěji používané v bariatricko-metabolické chirurgii (vč. schematických nákresů operací), stejně tak i představuje indikační kritéria k operacím a kontraindikace této léčby. Článek se také zabývá výsledky léčby z pohledu diabetu, poruch lipidového metabolizmu a změn v hladinách některých inkretinů.
Další článek autorského kolektivu Beneš et al [2] představuje jeden z možných, novějších terapeutických přístupů u obézních diabetiků 2. typu – endoskopické zavedení duodenojejunální vložky (EndoBarrier®). V ČR byla zatím tato metoda použita v největším rozsahu v rámci prospektivní multicentrické studie s 20 pacienty. Autoři popisují jak techniku zavedení EndoBarrier®, tak především výsledný, 10měsíční efekt léčby. Z pohledu výsledků uváděné studie se tato metoda jeví jako zajímavá možnost, nicméně celosvětově se pozoruje určitý odklon od duodenojejunální vložky, a to zejména pro některé komplikace a také pro pouze dočasný efekt, neboť vložka se musí v řádu jednoho roku extrahovat.

 
prof. MUDr. Martin Fried, CSc.
koeditor sekce bariatrie
martin.fried@obklinika.cz

 

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Literatura

1. Holéczy P, Bužga M. Současná bariatricko-metabolická chirurgie. Gastroent Hepatol 2016; 70 (6): 485–490. doi: 10.14735/amgh2016485.
2. Beneš M, Hucl T, Drastich P et al. Endoskopický duodenojejunální bypass (EndoBarrier®) jako nový terapeutický přístup u obézních diabetiků 2. typu – efektivita a faktory predikující optimální efekt. Gastroent Hepatol 2016; 70 (6): 491–499. doi: 10.14735/amgh2016491.

Kreditovaný autodidaktický test