Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Gastroent Hepatol 2017; 71(3): 269.

Správná odpověď na kvíz

Milan Lukáš Orcid.org  1

+ Pracoviště

Cytomegalovirová kolitida

Jednalo se o cytomegalovirovou (CMV) kolitidu, která se rozvinula u těžce imunoalterované pacientky, která byla navíc několik týdnů v kritickém stavu. CMV kolitida v podobě ohraničených vředů v intaktní sliznici v pravé polovině tlustého střeva není zcela vzácnou komplikací u těchto pacientů. Druhou skupinou nemocných, u kterých se velmi často setkáváme s CMV infekcí, jsou nemocní s ulcerózní kolitidou (UC), kteří jsou léčeni imunosupresivy (azathioprin) a kortikosteroidy, event. anti-TNF-α léčivy. U těchto nemocných je dominujícím klinickým a endoskopickým obrazem zhoršení, resp. exacerbace základního střevního onemocnění s kyprou a krvácivou sliznicí, s ojedinělými, v některých případech hlubokými vředy. CMV infekce se vyskytuje u 10–15 % nemocných s UC. V obou případech, ať už u imunokompromitovaných nemocných s koincidujícím idiopatickým střevním zánětem, nebo bez něj, se jedná téměř vždy o aktivaci chronické infekce. Postiženy jsou především endotelové buňky drobných cév ve sliznici a v submukóze  střeva. Následný zánět cévní stěny vede k obliteraci lumen cévního řečiště se vznikem fokální ischemie a vznikem vředů. V mikroskopickém obraze jsou v bioptických vzorcích z okrajů vředů viditelné bazofilní inkluze v jádrech endoteliálních buněk, resp. lze využít speciální detekci CMV infekce pomocí monoklonálních protilátek. Komplikace jsou u neléčené a probíhající infekce časté, může dojít k perforaci střeva nebo vzniku masivního krvácení. U nemocných s UC se navíc může vlivem infekce rozvinout toxická dilatace tračníku. Diagnóza je založena na vyšetření bioptických vzorků a průkazu inkluzí v endoteliálních buňkách v běžném barvení hematoxylinem eozinem nebo s využitím monoklonálních protilátek.



 
prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.
Klinické a výzkumné centrum
pro střevní záněty
ISCARE I.V.F. a. s.
Jankovcova 1569/2c
170 00 Praha
milan.lukas@email.cz

 

Vyhlášení soutěže o dvě nejlepší  původní práce 2016

Na základě hlasování redakční rady časopisu Gastroenterologie a hepatologie byly uděleny ceny za dvě nejlepší původní práce roku 2016. Ceny převzali Martin Kolář z Klinického a výzkumného centra pro střevní záněty ISCARE I.V.F. a. s., Praha za práci Biosimilar infliximab in anti-TNF-naïve IBD patients – 1-year clinical follow-up publikovanou v časopise Gastroenterologie a hepatologie 2016; 70 (6): 514–522 a MUDr. Pavel Trunečka, CSc. z pražského pracoviště IKEM za kolektiv autorů práce Metabolický profil pacientů po transplantaci jater ve vztahu k rozvoji NAFLD – výsledky pilotní studie, která byla publikována v časopise Gastroenterologie a hepatologie 2016; 70 (4): 325–330.
Ceny byly slavnostně předány při příležitosti XXXV. slovenského a českého gastroenterologického kongresu v Bratislavě a podpořeny Českou gastroenterologickou společností a vydavatelstvím Ambit Media, každá částkou 30 000 Kč.
Výhercům srdečně blahopřejeme.

prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.
šéfredaktor časopisu
milan.lukas@email.cz

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test