Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Ces.Slov.Gastroent.Hepatol., 2005, roč. 59, č. 4, s. 195.

[Můj labyrint světa]

Milan Kment1

+ Pracoviště

Můj labyrint světa

Charvát J. Můj labyrint světa. Praha: Galén 2005, 495 stran + fotografie; náklad a cena neuvedeny.

Vyrostlý z chudých poměrů, skaut a později jeho čelný funkcionář, premiant, vědec světového formátu, výborný klinik, svobodný zednář, nekomunista, člověk, který prošel dobou komunistického období bez větších problémů, nimrod (mezi internisty neobvyklé), společensky vytříbený, ovládající 3 světové jazyky (ve své době asi výjimka, když zřejmě prof. Pelnář uměl jenom německy, jak vyplývá z textu), absolvent klasického gymnázia, akademik a nositel řádu Rytíř Zlaté hvězdy, funkcionář WHO a konečně rektor Univerzity Karlovy po roce 1968, kdy musel krátce po volbě abdikovat.

To jsou základní body, které rozvádí kniha vzpomínek Josefa Charváta, která dlouho nemohla vyjít. Pro Charvátovy zápisky totiž neplatilo »nomina sunt odiosa«, psal si své poznámky a pozorování jak pro odlehčení v těžké době, tak asi i svému svědomí.

V době plné Charvátovy slávy jsem studoval na lékařské fakultě, bohužel přímo jsem se s přednáškami prof. Charváta ani s provozem jeho kliniky nesetkal. Až později jsem mohl obdivovat jeho schopnosti okamžitých brilantních souhrnů zcela nových poznatků v kursu Novinky v biochemii.

Po stručném úvodním curriculum vitae následují vzpomínky na dětská léta, skauting, gymnázium, účast v I. světové válce, život za první republiky . Pozoruhodně působí přímluva jeho přítele švédského korunního prince – skauta – Gustava Adolfa, na jehož naléhání propustil A. Hitler Josefa Charváta z koncentračního tábora. Jako chlapec z chudých poměrů se vždy snažil vyrovnat se svým bohatším či schopnějším spolužákům jednoduše proto, že když mohou ti druzí, tak on také a vždy se mu to povedlo.To bylo hnacím motorem jeho kariéry, kterou si předem nijak neplánoval. Zkrátka vše mu padlo jakoby samo do klína, ovšem pomocí své inteligence, vůle a také diplomatických schopností, které umožnily se včas dohodnout na kompromisu, a» již to bylo v problematice skautského hnutí (netušil jsem, co jich bylo druhů a jak ne všichni se navzájem milovali) nebo odbojové činnosti během 2. světové války.

Zajímavé jsou jistě jeho styky s čelnými představiteli »strany a vlády«, především s K. Gottwaldem a V. Kopeckým, také s W. Širokým a dalšími. Líčí je ze svého pohledu jako celkem rozumné a přívětivé osoby. Je však třeba si dnes uvědomit, že z hlediska těchto prominentů šlo především o utilitární jednání.V té době nebyl žádný jiný lepší a známější univerzitní profesor lékařství, které by se o ně v jejich nemocech úspěšně staral. Svým komunistickým lékařům funkcionáři příliš nevěřili, nebo» byli často příliš mladí a více se věnovali politice slibující kariéru než medicíně, ve které většinou nebyli příliš zdatní. Poněkud úsměvně zaznívá poznámka o tom, že v roce 1945 nevěděl, kdo byla paní Gottwaldová a považoval ji za novinářku.

Při vzpomínkách na léta na fakultě nikoho nešetří.Velmi si vážil svého asistenta Břeského (kterého nemohl z politických důvodů prosadit k habilitaci), profesorů Vondráčka, Šikla, Diviše, Prusíka. Kriticky se staví k prof. Jiráskovi, gynekologu Lukášovi a řadě dalších.

Idylicky a s láskou hovoří o prof. Pelnářovi, který byl pravým otcem svých žáků a lékařů, řekli bychom téměř opatem tohoto řádového společenství. Vyzdvihuje na něm především schopnost neuzavírat se novým nápadům a ctít přesvědčení druhého a potěšení z vytvoření přátelského prostředí, což mu původně ani nebylo vlastní. Podobný dojem z prof. Pelnáře vyvolávají i nedávno uveřejněné vzpomínky prof. Mařatky.

Knihu přečtou pamětníci jedním dechem. Mladším čtenářům bude asi těžko pochopitelná doba, za nichž se vzpomínky a zápisky vytvářely. Měly by se stát mementem a pomůckou pro kritické posuzování nových situací, které bývají často těm zmíněným podobné.

Kniha je doplněna řadou dobových fotografií a obsahuje také řadu politických vtipů. Publikaci uspořádala poněkud neznámá Miroslava Sedloňová.

Milan Kment

Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test