Nepřihlášený uživatel
přihlásit se / registrovat

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Gastroent Hepatol 2014; 68(5): 408..

Kvíz: Je léčená celiakie zdrojem problémů na celý život?

Milan Lukáš Orcid.org  1

+ Pracoviště

Žena narozená v roce 1981 byla od 13 let opakovaně léčena pro sideropenní ané-mii a únavu. Její rodinná anamnéza byla bez pozoruhodností, nikdo z přímých i vzdálenějších rodinných příslušníků ne-trpěl žádným autoimunitním nebo nádo-rovým onemocněním. Sama pacientka vyjma uvedených obtíží nebyla pro jiné choroby léčena ani sledována.
V roce 2001 v jejích 20 letech, po sed-miletém strádání, byla stanovena dia-gnóza celiakie, a to na základě pozitivity sérologického vyšetření antiendomy­ziálních protilátek a bioptického vy-šetření vzorků z oblasti sestupného ra-ménka duodena. Histologický nález potvrdil subtotální atrofii klků, prohlou-bení lieberkinských krypt a výraznou zánětlivou infiltraci sliznice. Byla zahájena bezlepková dieta, při které došlo k úpravě stavu a všech dalších klinic-kých projevů, především k normalizaci krevního obrazu, sideropenie a předtím „nevysvětlitelné“ únavy. V roce 2006 plánovaně otěhotněla a průběh gravi-dity, porodu i poporodního období byl zcela fyziologický. V roce 2010 měla ně-kolik týdnů horní dyspeptické obtíže, a proto bylo provedeno kontrolní gast-roskopické vyšetření s biopsiemi z abo-rální části duodena. Makroskopický nález na horní části trávicí trubice byl fy-ziologický a rovněž histologické vyšet-ření potvrdilo úplnou restituci duode-nální sliznice. Poté došlo ke spontánní úpravě stavu.
Od dubna 2014 se začaly u nemocné objevovat nejprve intermitentně a později denně křečovité bolesti v podbřišku spojené s bolestivým nucením na sto-lici a s evakuací menšího množství sto-lice s tmavší krví a hlenem. Laboratorně měla normální hodnoty hemoglobinu a hematokritu, mírně sníženou hod-notu feritinu na 18 µg/l, normální hod-noty CRP (3 mg/l) a zcela normální titr protilátek proti tkáňové transglutami-náze (tTG IgA/IgG) i endomyziu. Hod-nota fekálního kalprotektinu byla nesig-nifikantně zvýšena (98 µg/g). Následně bylo provedeno koloskopického vyšet-ření.  Nápadný nález v rektu začínal cca 10 cm od análního okraje, je uveden na obr. 1. Na obr. 2 je endoskopický obraz sliznice rektosigmatu a aborálního sig-matu, který byl zaznamenán až do vzdálenosti 40 cm od análního okraje. Výše byl nález na sliznici fyziologický, a to až na dno céka, Bauhinská chlo-peň byla jemná a na terminálním ileu nebyly shledány patologické změny.  Histologické vyšetření z bioptických vzorků odebraných z rekta je na obr. 3 a ze sigmatu na obr. 4. CT vyšetření bři-cha a malé pánve je na obr. 5.
Otázka:
Jaká je vaše diagnóza?Správná odpověď a komentář  na str. 465












Pro přístup k článku se, prosím, registrujte.

Výhody pro předplatitele

Výhody pro přihlášené

Kreditovaný autodidaktický test