Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

.

BEZLEPKOVÁ DIETA U PACIENTŮ S CELIAKIÍ

Pavel Kohout Orcid.org  1

+ Affiliation

Bezlepková dieta je jedinou kauzální léčbou u pacientů s celiakií. Léčbou, která vede k úpravě změn na sliznici tenkého střeva, k vymizení průjmů i dalších příznaků, úpravě nutričního stavu a snížení rizika komplikací u pacientů s příznaky celiakie i asymptomatických pacientů.

Základní podmínkou bezlepkové diety je vyloučit pšenici, žito, ječmen, oves a veškeré výrobky, které by mohly tyto obilniny obsahovat včetně výrobků jen kontaminovaných lepkem z těchto obilnin. Vždy je proto nutné, aby byla garantována bezpečnost bezlepkových výrobků, včetně tzv.přirozeně bezlepkových výrobků, u kterých není předpoklad kontaminace. Jednou z podmínek je správná výrobní praxe při výrobě bezlepkových výrobků (například ve mlýnech specializujících se na bezlepkovou mouku nesmí být mlety mouky, které lepek obsahují).

Základem bezlepkové diety jsou potraviny, které přirozeně neobsahují lepek – kukuřice, rýže, ze vzácnějších obilnin též pohanka, amarant a merlík chilský neboli quinoa, dále brambory, všechny luštěniny včetně sóji, všechny druhy ovoce i zeleniny, všechna masa, vejce. Snášenlivost mléka a mléčných výrobků záleží na obsahu laktázy v kartáčovém lemu sliznice tenkého střeva. Při těžké atrofii sliznice u neléčené celiakie je množství laktázy sníženo, po obnovení sliznice postupně dochází k obnově enzymatického vybavení a dále již většinou pacienti mléčné výrobky snášejí.

Pozor je třeba dát na uzeniny, které bývají často plněny obilninovým základem (párky, salámy), na křupky či müssli, přesnídávky, sladkosti, včetně čokoládových náhražek, náhražky kávy atd. Obecně je nutné zjistit před doporučením výrobku pacientovi složení u všech výrobků.

Bezlepková dieta je plnohodnotná, nevede u pacientů k nutričním karencím. Pokud je pacient v malnutrici, je nutné zpočátku doplnit vitaminy či minerály medikamentózní suplementací, u některých pacientů je nutné před obnovením sliznice tenkého střeva využít umělé výživy (u profuzních průjmů i výživy parenterální, většina pacientů však profituje z enterální výživy, která je bezlepková), postupně přecházet na popíjení ochucených přípravků enterální výživy (sipping) a poté na dietu bez doplňků.

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test