Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2007; 61(2): 103.

Objev Helicobacter pylori = Helicobacter pylori discovery

Zdeněk Mařatka Orcid.org  

+ Affiliation

Nobelova cena za fyziologii a medicínu za rok 2005 byla udělena za objev Helicobacter pylori, který významně změnil pojetí patologie žaludku a léčbu žaludečních nemocí. Okolnosti tohoto objevu a jeho význam jsou obecně známy a není účelem článku je opakovat. Je však třeba upozornit na skutečnost, která je neobvyklá a zaslouží uznání. Na rozdíl od badatelů, kteří se snaží své zásluhy za významný objev co nejvíce zdůraznit, první z odměněných vydal v roce 2002 monografii, v níž vypočítává všechny přecházející "objevitele" Helicobacteru, a táže se, proč jejich zpráva nevzbudila zájem a neměla odezvu, které se dočkala teprve publikace dnešních laureátů. Je neuvěřitelné, že desítky autorů z různých zemí v posledních sto letech popsaly tyto spirální bakterie v žaludeční sliznici a spekulovaly o jejich patogenním významu, avšak jejich hlas zůstal nevyslyšen a nevedl ke konkrétnímu výsledku.

Nobelova komise odůvodnila udělení ceny těmto autorům tak, že jejich náhodný objev padl na "připravenou půdu" (Pasteurův výrok) a byl využit díky jejich vytrvalému úsilí. Avšak nebyly to důvody jediné. Významnou úlohu sehrály i příznivé okolnosti, které takovému objevu napomáhaly, a přirozeně i trocha štěstí. Příznivé okolnosti byly v tomto případě dány tím, že autoři měli k dispozici endoskopii a žaludeční biopsii, která umožnila získat vzorky normální žaludeční sliznice bez poškození autolýzou a kultivovat přítomné bakterie. Štěstí spočívalo v tom, že díky svátečním dnům se kultivace protáhla a umožnila růst a průkaz těchto těžko kultivovatelných bakterií. Významné bylo i to, že se autoři po předběžném oznámení objevu nedali odradit odmítavým postojem většiny ostatních odborníků a nekompromisně svůj objev prosazovali. Spojením všech faktorů se konečně podařilo uskutečnit objev, který byl po dlouhá léta na dosah, a přesto nebyl realizován.

Objevitelům patří ocenění nejen za to, že objev dovedli do úspěšného konce, nýbrž také proto, že registrují a uznávají přínosy dřívějších neúspěšných autorů a nezaujatě analyzují příčiny vlastního úspěchu.

prof. MUDr. Zdeněk Mařatka, DrSc.

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test