Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2007; 61(3): 155.

Can ablation of heterotopic gastric inlet patches in the cervical esophagus influence the globus hystericus?

Zdeněk Mařatka Orcid.org  

+ Affiliation

Meining A, Bajbouj M, Preeg M. Argon plasma ablation of gastric inlet patches in the cervical esophagus may alleviate globus sensation: a pilot trial. Endoscopy 2006; 38/6: 566-570.

Ve speciální ambulanci pro nemocné s dysfagií a refluxní nemocí byly u 10 nemocných s atypickými refluxními příznaky - chrapotem, bolestí v krku, pocitem cizího tělesa v hrdle ("globus") - v krční částí jícnu endoskopicky zjištěny ostrůvky abnormální sliznice, histologicky odpovídající heterotopické žaludeční sliznici. Endoskopická ablace byla provedena u sedmi v jedné době, u tří ve dvou dobách a při kontrole za 8 týdnů byla sliznice zhojena bez známek striktury. U všech se obtíže zlepšily. Zvláště úspěšná byla léčba u tří nemocných s příznakem "globusu".

Komentář

Globus hystericus, jak naznačuje jméno, je psychogenní porucha následkem úzkostného afektu. Obecně se soudí, že je projevem úzkostné neurózy a nemá nic společného s jícnem. Je pozoruhodné, že nemocní s touto diagnózou nebyli psychologicky ani psychiatricky vyšetřeni a není ani zmínka o psychogenních faktorech, které jsou notoricky známé jako vyvolavatelé tohoto příznaku. Nemocní s "globusem" byly posuzováni a léčeni spolu s ostatními sedmi, jejichž obtíže bývají uváděny mezi následky gastro-ezofageálního refluxu. Je podezření, že nešlo o globus, nýbrž o příznak vyvolaný podrážděním sliznice hltanu, hrtanu nebo jícnu refiuxem.

Další je otázka, zda heterotopická žaludeční sliznice může být pokládána za příčinu takových obtíží a zda léčebný efekt ablace nebyl placebový. Absence psychiatrického hlediska je závažným nedostatkem, výklad a postup, který autoři zvolili, se jeví jako spekulativní a nepravděpodobný. Je s podivem, že příspěvek prošel sítem recenzního řízení prestižního časopisu.

Zdeněk Mařatka

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test