Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2009; 63(4): 191.

Docent MUDr. Roman Ronský, CSc. (1928-2009)

Přemysl Frič1

+ Affiliation

Doc. Roman Ronský zemřel tragicky spolu se svou ženou Dobromilou při autonehodě 2. května tohoto roku. Tato zpráva zarmoutila všechny, kteří manžele Ronských znali. Roman prožil svůj profesionální život ve Všeobecné fakultní nemocnici na IV. interní klinice a na Interním oddělení Fakultní polikliniky a jeho manželka byla staniční sestrou II. interní kliniky.

S Romanem jsem se setkal poprvé v roce 1954 u příležitosti konkurzu na místa vědeckých aspirantů na 1. lékařské fakultě. Oba jsme se umístili na postupových místech. Jeho si vybral prof. Mojmír Fučík a mě prof. Karel Herfort. Na pracovišti prof. Herforta jsme se pak setkali v roce 1966 a zde Ronský pracoval až do skončení aktivní činnosti v devadesátých letech 20. století.

Ronský byl seriózní, systematický, odpovědný a ve svém oboru hluboce vzdělaný lékař. Jeho odborná činnost byla dlouhodobě zaměřena na choroby žaludku, břišní sonografii a digestivní endoskopii. Metodiku funkčního vyšetření žaludku vypracoval spolu s Ivem Skálou z Ústavu výživy na vrcholné úrovni tehdejších znalostí. Patřil k prvnímu týmu pracovníků provádějících na Fakultní poliklinice endoskopickou retrográdní cholangiopankreatografii. Byl spolu s Milošem Dvořákem pionýrem břišní ultrasonografie a jako první v Československu měl možnost pracovat na přístroji s metodou odstupňované šedi. Za jeho hlavní přínos považuji práci, kterou odevzdal při řešení úkolu časné diagnostiky rakoviny žaludku. Tento výzkumný úkol vedl po dobu 10 let. Během této doby sledovala jeho skupina rozsáhlý soubor nemocných rizikových skupin. Na rozdíl od jiných prací s podobným zaměřením definoval Ronský jasně jediný praktický klinický výstup: u jedinců s horním dyspeptickým syndromem trvajícím déle než tři týdny je indikována endoskopie horní části trávicí trubice. Díky tomuto závěru, který byl publikován také jako metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, mělo Interní oddělení Fakultní polikliniky v 80. letech minulého století skoro 10 % časných karcinomů žaludku z celkového počtu nemocných s touto endoskopickou diagnózou.

Publikační činnost doc. Ronského zahrnuje podle databáze MEDLINE 65 prací v českém i zahraničním písemnictví. Po roce 1989 byl Ronský po zásluze habilitován a v 90. letech zastával funkci lékařského ředitele Fakultní polikliniky.

Doc. Ronský byl významným českým gastroenterologem. Všichni, kdo ho znali a pracovali s ním, na něj nikdy nezapomenou.

Čest jeho památce!

Přemysl Frič

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test