Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2006; 60(6): 277.

Česká gastroenterologie ztratila významného odborníka

Miroslav Zavoral Orcid.org  1

+ Affiliation

CSGH 6/2006

Dne 1. října 2006 zemřel docent Jaroslav Bitter, významný český gastroenterolog, všestranně erudovaný internista a pedagog. Docent Bitter se zasloužil o dobrou pověst vnitřního lékařství v Ústeckém kraji, kde jeho kariéra v roce 1950 na interním oddělení začala. V roce 1959 byl jmenován ordinářem pro gastroenterologii, stal se zástupcem primáře interního oddělení, jehož vedení převzal roku 1975. O rok později se stal krajským odborníkem pro vnitřní lékařství, docenturu obhájil v roce 1984. Právě pod jeho vedením se stalo interní oddělení Ústecké nemocnice Interní klinikou IPVZ Praha. Hlavním předmětem zájmu pana docenta byly nespecifické střevní záněty a jejich epidemiologie, během své bohaté kariéry publikoval a přednesl více než 50 sdělení a prací na celostátních i mezinárodních sympoziích. Vysoce hodnocena je i jeho činnost ve výboru České společnosti pro gastroenterologii a výživu.

Deset let jsem měl tu čest pracovat pod vedením pana docenta jako sekundář na interním oddělení. Jeho všestranné znalosti vnitřního lékařství vyvolávaly mezi sekundáři obdiv, ale i obavy z průběhu primářských vizit, které svou důkladností připomínaly rigoróza. Dokonalý řád provozu interního oddělení, důraz na nekompromisní vedení dokumentace, přímý vztah k pacientům a především racionální léčba - to byly principy, na kterých tehdy docent Bitter vystavěl jedno z nejlépe fungujících krajských interních oddělení. Jeho žáci, mezi které se s hrdostí počítám, pak mohli jeho zkušenosti dále rozvíjet na vlastních odděleních a klinikách.

V osobě docenta Jaroslava Bittera ztratila česká gastroenterologie významného odborníka, který dokázal na naši specializaci nahlížet v širokém kontextu interní medicíny. Jeho pojetí medicínské profese a výzkumu jej právem řadí mezi zakladatele moderní gastroenetrologie v Čechách.

Miroslav Zavoral

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test