Anonymous User
Login / Registration

Gastroenterologie
a hepatologie

Gastroenterology and Hepatology

Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2009; 63(5): 253.

21. výroční kongres Maďarské gastroenterologické společnosti

Jan Kotrlík Orcid.org  

+ Affiliation

Tihani, 12.–16. června 2009

Jako čestný člen Maďarské gastroenterologické společnosti jsem byl pozván na každoroční kongres, který se na rozdíl od předchozích let, kdy se konal v bývalém rekreačním zařízení maďarské vládnoucí strany v Balatonalize, se nyní uskutečnil v rozsáhlém komplexu hotelu Klub na Tihani. Nalézá se na poloostrově severního břehu Balatonu. Symbolem tohoto prostoru je krásný kostel z 11. století. Hotel Klub je příjemným místem díky největšímu evropskému jezeru, starým platanům, javorům a další zeleni. Maďarům jsem záviděl, že zde nikdo nepoužil motorové pily a neobjevil se žádný "expert" toužící po revitalizaci a obnovování zeleně.

Kongresové jednání probíhalo současně ve dvou až třech sálech. První den byl věnován laboratorním diagnostickým metodám, jícnovým varixům, nádorům, prekancerózám a hepatologii ve formě postgraduálního kurzu. Současně probíhal program pro střední zdravotnické pracovníky, jedna sekce byla věnována spolupráci s obvodními lékaři. Druhý den byl zahájen již tradičně slavnostním předáváním čestných členství, tentokrát třem Maďarům, žijícím v zahraničí. Organizátoři kongresu tak pokračují v dobré tradici z období socialismu, kdy (na rozdíl od České republiky) nebyli maďarští emigranti považováni za zločince, což umožnilo s jejich pomocí pobyt mladým gastroenterologům na významných zahraničních klinikách. Hlavním novým čestným členem se stal Paul Fockens z AMC Amsterodam, současný sekretář ESGE. Odpolední jednání bylo zaměřeno na kapslovou endoskopii, chronická střevní onemocnění a gastroenterochirurgii. Třetí den dopoledne byl věnován celiakii, nádorovým markerům a prognostickým faktorům malignit. Odpolední jednání se věnovalo onemocněním pankreatu, endoskopii, gastrointestinální motilitě, sonografii, Helicobacter pylori a onkologii. Poslední den byl věnován kolorektálnímu karcinomu a promítání videozáznamů.

Jednání probíhala ve velmi dobře klimatizované budově hotelu s názvem Wimbledon, kde jsou po většinu roku tenisové kurty. Ačkoliv venkovní teplota dosahovala 31 °C, vnitřní byla pouze 22 °C. Hala sloužila také jako dobrý prostor pro rozsáhlou prezentaci farmaceutických a technických produktů včetně poněkud neobvyklé prodejní výstavy obrazů, soch a kosmetiky. Sály Levandule I a II však již klimatizovány nebyly.

Autory většiny sdělení byli Maďaři a tak jen malá část orálních prezentací probíhala v angličtině. Pro hosta neznalého maďarštiny bylo nedostatkem minimální prezentace výsledků v angličtině. Sdělení byla následována bohatou diskusí, jejíž zhodnocení a závěry byly provedeny některým z významných gastroenterologů starší generace. Podobně jako na většině kongresů ani zde nechyběla firemní sympozia.

Překvapující byla velká účast posluchačů, kterých dle sdělení prezidenta kongresu Akose Papa bylo registrováni 1500 včetně rodinných příslušníků a středních zdravotnických pracovníků. Jejich program byl sice vyčerpán již první den, ale zůstali většinou i nadále. Zdá se, že Maďaři považují účast na takovémto zasedání za svou stavovskou a společenskou povinnost, k čemuž jistě přispívá i kouzlo Balatonu a národní družnost.

Kulturní událostí pro hudby milovné posluchače byl varhanní koncert v historickém kostele na vrcholu kopce. Pro všechny pak občerstvení na dvou výletních lodích s následnou noční pojížďkou po Balatonu; osobně bych však ocenil spíše jízdu za denního světla. Obdivoval jsem velkorysost akce, zájem o zahraniční účastníky i společenské chování maďarských gastroenterologů a jejich spolupracovníků. Jakožto člověk neznající maďarský jazyk mohu hodnotit odbornou úroveň kongresu jen částečně. Jsem však přesvědčen, že maďarská gastroenterologie má úroveň dobrou včetně široké základny i v městech mimo Budapeš».

Jan Kotrlík

To read this article in full, please register for free on this website.

Benefits for subscribers

Benefits for logged users

Credited self-teaching test